Den Technologické agentury ČR otevřel téma Open Science

23.09.2017 16:02

Odborníci z celého světa se sjeli do Prahy na Den Technologické agentury ČR (TA ČR). V rámci prestižního setkání se konala mezinárodní konference Open Science a na závěrečném galavečeru byly již popáté předány Ceny TA ČR.

Den Technologické agentury ČR otevřel téma Open Science
Foto: TA ČR
Popisek: Technologická agentura České republiky (TA ČR)

Nové způsoby myšlení, jednání, komunikace i spolupráce. To jsou podle zástupců inovačních společností a akademiků základní stavební kameny pro další rozvoj v oblasti výzkumu a vývoje. Shodli se na tom na konferenci Open Science, tedy otevřený výzkum, otevřené inovace a otevřenost světu, kterou začal v pořadí již čtvrtý ročník Dne Technologické agentury ČR.

„Naším cílem je upozornit společnost na tyto hlavní oblasti inovačního ekosystému, který pro svůj hladký rozvoj vyžaduje. Jsem rád, že to diskutující odborníci ze světa výzkumu i byznysu potvrdili a jsou ochotni podílet se na přenosu těchto myšlenek do praxe,“ uvedl ředitel TA ČR Petr Očko.

Prestiž a váhu dodali diskutovaným tématům svou účastí představitelé jedněch z nejlépe hodnocených inovačních organizací na světě. Japonskou NEDO zastoupil její výkonný ředitel Makoto Watanabe. Jako důkaz o tom, že je spolupráce výzkumného a komerčního sektoru přínosná pro společnost, uvedl využití fotovoltaiky. Díky ní se cena energie v Japonsku snížila 200krát. „Je to jasný důkaz toho, jak užitečné je, když občas lidé z byznysové sféry přejdou do výzkumu a naopak,“ doplnil generální ředitel finské agentury Tekes Pekka Soini. Důležité je podle něj výzkumné pracovníky a univerzity víc motivovat ke spolupráci s komerčním sektorem.

V panelové diskusi to následně potvrdili i představitelé českých výzkumných pracovišť a firem. Otevřenost byznysové sféry směrem k akademikům je na mnohem vyšší úrovni než se samotní výzkumní pracovníci domnívají.

Koordinátor digitální agendy ČR Ondřej Malý poukázal na to, že výzkum nemusí mít vždy za cíl objevit něco nového. Někdy stačí vhodně skloubit už hotové a fungující věci a dát jim tím zcela nový rozměr. Jako příklad uvedl chytré telefony společnosti Apple. Ani její technologičtí experti nezačínali od nuly, jen dali dohromady to, co dobře fungovalo jako samostatné jednotky a pak už jen dál pracovali na inovování výsledného produktu. A právě uvolnění se a nová forma sjednání a spolupráce může podle Reného Kubů, ředitele pro strategii v ČR společnosti Microsoft, přinášet zcela nečekané výsledky: „Přestaňme lidi nutit k výkonu tady a teď a dejme jim volnost. Geniální věci vznikají často náhodou, ne jen po letech strávených v laboratoři. Tam nespadlo jablko na hlavu ani Isaacu Newtonovi.“

Den TA ČR vyvrcholil galavečerem, na kterém byly oceněny projekty aplikovaného výzkumu ve čtyřech kategoriích. „Ceny TA ČR mají být motivací pro udržení nastavené trajektorie spolupráce v oblasti aplikovaného výzkumu. Udělujeme je v kategoriích Řešení pro kvalitu života, Ekonomický přínos, Užitečnost řešení a Originalita řešení. Odborná porota vybírala z osmatřiceti projektů, které postoupily do užšího výběru ze stovek projektů, které naše agentura finančně podpořila,“ konstatoval Petr Očko.

Ocenění v kategorii Řešení pro kvalitu života získal projekt s názvem Rostoucí tumorózní endoprotéza stehenní kosti. Tento projekt se stal, po hlasování hostů galavečera přímo v sále, i absolutním vítězem a obdržel Cenu Český nápad. V kategorii Ekonomický přínos zvítězil projekt výzkumu a vývoje vysoce přesných produktivních řezných nástrojů nové generace s využitím inovativních technologií a progresivních materiálů. V další kategorii Užitečnost řešení uspěl projekt, který se zabýval výzkumem a vývojem vysoce funkčních bariérových termoregulačních a termoizolačních textilií na bázi nových sofistikovaných chemických a dalších modifikovaných vláken a přízí, TERMOTEX. V kategorii s názvem Originalita řešení si odnesl ocenění návrh na využití pokročilých tenkovrstvých elementů pro přímé sledování časové proměnné pomocí přesně kalibrovatelné barevné změny.

Ceny jsou uměleckým originálem majícím každý rok jinou podobu. Autorem letošního návrhu v podobě poháru, resp. Trofeje vítězů, byl opět umělecký ředitel sklárny Moser Lukáš Jabůrek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…