Den otevřených dveří DPP již tuto sobotu na Kačerově a Pankráci!

17.09.2014 20:29

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) uspořádá v sobotu 20. září 2014 od 10.00 do 16.00 hodin tradiční Den otevřených dveří pro širokou veřejnost. Návštěvníci budou moci nahlédnout do prostor autobusové garáže Kačerov, depa metra Kačerov a tramvajové vozovny Pankrác. Dopravu mezi areály na Kačerově zajistí speciální autobusové linky s označením DOD, a to v intervalu pěti minut.

Den otevřených dveří DPP již tuto sobotu na Kačerově a Pankráci!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrální dispečink městské dopravy

V jednotlivých provozovnách budou pro fanoušky MHD, kromě prohlídek areálů, připraveny expozice několika typů vozů autobusů, metra a tramvají. DPP mezi ně zařadil i netradiční vozidla, se kterými se cestující v provozu pražské MHD běžně nesetkají. Jsou to stroje určené na opravy a udržování dopravních cest pro bezproblémový provoz.

„Den otevřených dveří již neodmyslitelně patří k podzimnímu programu v naší metropoli. Letos přivítáme všechny zájemce a fanoušky městské dopravy v autobusové garáži Kačerov, depu metra Kačerov a také tramvajové vozovně Pankrác. Jsem velice rád, že se tato akce pravidelně těší velkému zájmu veřejnosti a Dopravní podnik tak má možnost ukázat zákulisí MHD, která je tu pro cestující 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Dobrou zprávou pro milovníky městské dopravy je, že si budou moci zakoupit nové suvenýry se symboly Dopravního podniku,“ uvedl generální ředitel DPP Jaroslav Ďuriš.

Návštěvníci budou mít možnost nahlédnout i do dílen a jednotlivých provozů, které jsou využívány k denním opravám a ošetření vozů. Ve vozovně tramvají Pankrác bude připravena expozice současných i historických vozů. Neopomenuta bude také ukázka hasičské techniky a zázemí Hasičského záchranného sboru Dopravního podniku v depu Kačerov.

Velké lákadlo celého dne představují jízdy historickými soupravami metra 81-71, které budou v určených časových intervalech vozit zájemce v trase Florenc – Depo Kačerov či zpět. Jízdy jsou zpoplatněné dle běžného Tarifu PID. Podrobný jízdní řád naleznete ke stažení zde. Kdo upřednostňuje projížďku po povrchu, rovněž bude moci využít jízd historickými tramvajovými vozy, a to v trase vozovna Pankrác – Náměstí Bratří Synků či zpět. Jízda historickou tramvají bude bezplatná. 

V každém areálu DPP bude umístěn stánek Infocentra, kde bude možné zakoupit knihy i další předměty spojené s tematikou veřejné hromadné dopravy v Praze. Dopravní fanoušci si letos mohou zakoupit sérii nových propagačních předmětů, mezi něž patří například trička s motivem všech tří trakcí nebo hrníčky. K dispozici bude také nový vklad do publikace Encyklopedie MHD, jenž je věnovaný lanovkám v systému pražské dopravy.

V areálech DPP budou také pro návštěvníky připraveny prezentace řídicích a informačních systémů využívaných v provozu MHD, přednášky zaměřené na oblast životního prostředí a také prezentace Střední průmyslové školy dopravní. Nejmenší návštěvníci se mohou těšit například na mobilní dopravní hřiště, skákací hrad či trampolínu. Všechny dětské atrakce zajišťuje DPP ve spolupráci s Městskou policií.

Spojení k jednotlivým areálům

Pro návštěvníky jsou připraveny v den konání akce (20. září) speciální autobusové linky s označením DOD v trase Budějovická – Depo Kačerov – Garáž Kačerov. Linka bude v provozu cca od 9.40 hodin do cca 16.00 hodin a budou ji obsluhovat nízkopodlažní vozy. Konkrétní spoj je již nyní možné vyhledat v rámci aplikace Vyhledávání spojení, jízdní řády jsou k dispozici na tomto odkazu.

Depo metra Kačerov:

Ze stanice metra Budějovická autobusovou linkou č. 118 nebo 170, případně ze stanice metra Kačerov autobusovou linkou č. 293.

Autobusová garáž Kačerov:

Pouze zvláštní autobusovou linkou DOD.

Tramvajová vozovna Pankrác:

Metrem do stanice metra Pražského povstání a odtud pěšky či pravidelnou tramvajovou linkou č. 18 do zastávky Vozovna Pankrác.
Stručné představení provozoven DPP

Depo metra Kačerov

Depo Kačerov je nejstarším technickým zázemím pražského metra. V uvedeném depu se mimo deponování provádí opravy a preventivní prohlídky souprav pro přepravu cestujících a vozidel nezávislé trakce. Sídlí zde provoz traťového hospodářství a další celky nutné k zajištění provozu pražského metra. DPP má celý halový komplex na depu Kačerov k dispozici od zahájení pravidelného provozu na prvním úseku metra 9. května 1974. Hala pro deponování a údržbu souprav pro přepravu cestujících má rozlohu 211 x 146 m. V současné době jsou v depu Kačerov udržovány výlučně moderní soupravy typu M1 v počtu 53 vlaků. V ranní dopravní špičce jezdí na lince metra C 37 souprav.

Autobusová garáž Kačerov

Autobusová garáž Kačerov zahájila provoz 28. května 1966. Stala se významným posílením v době nevyhovujícího technického zázemí pražských městských autobusů. Časem se z Kačerova stala největší autobusová garáž v Praze. Vlastní hala se dnes používá k údržbě a opravám, zatímco vozy parkují na několika velkých odstavných plochách, které byly postupně uváděny do provozu v letech 1975, 1976 a 1990. Hala původně měla projektovanou deponovací kapacitu 110 vozů.

Tramvajová vozovna Pankrác

Vozovna Pankrác je nezbytnou podmínkou pro provoz tramvajové dopravy v jižní části Prahy. Zahájila provoz 10. října 1927. Po dokončení měla pět lodí po pěti kolejích, celkem pro 270 obousměrných vozů. Ve své době šlo o největší vozovnu v Praze. Při bombardování Prahy byla těžce poškozena 5. loď vozovny. V letech 2001–2003 byla postavena na místě původní umývárny z roku 1928 nová hala denního ošetření a mytí tramvají v podobném architektonickém pojetí jako původní vozovna. V roce 2004 bylo kompletně přestavěno kolejiště vozovny, které tak získalo dnešní podobu.

Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s. je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 149 autobusových linek, dále 22 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. K 1. 1. 2014 bylo ve vlastnictví společnosti 1 255 autobusů, 927 tramvajových vozů a 715 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede cca 163 000 000 kilometrů. Podnik má k 1. 1. 2014 celkem 10 606 zaměstnanců, z toho 4 071 tvoří řidiči MHD. Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete rovněž na http://www.dpp.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…