Den otevřených dveří Senátu: Mimořádný program v Kolovratském paláci – osud jednoho velkého muže

07.05.2017 9:30

Kolovratský palác, ve kterém zasedaly předválečné a protektorátní vlády, se v pondělí 8. května 2017 otevře veřejnosti. Návštěvníci budou mít výjimečnou příležitost blíže se seznámit s osudem legionáře a protektorátního předsedy vlády Aloise Eliáše, od jehož úmrtí uplyne letos 75 let.

Den otevřených dveří Senátu: Mimořádný program v Kolovratském paláci – osud jednoho velkého muže
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Alois Eliáš se stal předsedou protektorátní vlády 27. dubna 1939 a zůstal jím až do 27. září 1941, kdy byl s příchodem Reinharda Heydricha do Prahy zatčen. Po atentátu na Heydricha byl 19. června 1942 popraven na střelnici v Praze-Kobylisích. Jako jediný premiér z okupované Evropy.

„Generála Aloise Eliáše vnímám jako velkého hrdinu. Jako člověka, který zůstal věrný svojí přísaze důstojníka československé armády. Současně ale vsadil svoji čest v okamžiku, kdy souhlasil s tím, aby mohl krýt odbojové organizace, že bude stát v čele protektorátní vlády,“ uvádí historik Jaroslav Šebek a dodává: „Eliáš je důležitou součástí našeho národního příběhu, vlasteneckého příběhu, protože to byl člověk, který ve prospěch českého národa nasadil nakonec i svůj krk.“

Rozsáhlé sídlo Senátu, jehož součástí je i Kolovratský palác, přináší spoustu unikátních příběhů až historických zvratů a nabízí tak Senátu širokou škálu témat, na která průběžně Dny otevřených dveří zaměřuje a veřejnost tak seznamuje nejen s dějinami paláců, ale také s dějinami naší země. Letošní květnový Den otevřených dveří Senátu tak přináší příběh jedné z nejzajímavějších osobností českých dějin, která v pohnuté době protektorátu čelila okolnostem nejlépe, jak v dané situaci mohla. Osud Eliáše jenom dokazuje, jak krutá doba to pro český národ byla.

Brány paláce se veřejnosti otevřou v 9.00 hod. a opět uzavřou v 16.00 hod. Vstup je zdarma. Prohlídky s průvodcem budou vycházet každých 15 minut, skupiny budou čítat maximálně 40 osob. Program v paláci bude trvat přibližně 40 minut. Poslední prohlídka bude v 16.00 hod.

Součástí Dne otevřených dveří Senátu bude i možnost prohlédnout si historické prostory Valdštejnského paláce. Jeden z nejkrásnějších barokních komplexů v Praze bude veřejnosti zpřístupněn stejně jako Kolovratský palác, tedy od 9.00 hod. do 16.00 hod. V rámci zdejší prohlídkové trasy, která bude přístupná bez průvodce, se zájemci mohou těšit mimo jiné na Jednací sál, Hlavní sál, Rytířskou síň či Mytologickou chodbu. Prohlídkové trasy jsou zajištěny i pro handicapované.

S ohledem na kapacitu obou paláců bude vstup občanů do obou budov regulován. Vzhledem ke značnému předpokládanému zájmu veřejnosti upozorňujeme na možné čekání před vstupem na prohlídku v Kolovratském paláci. Návštěvníky žádáme, aby si s sebou nebrali velká zavazadla, prohlídky budou umožněny pouze příchozím s příručními zavazadly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…