Den otevřených dveří Senátu nabídne komentované prohlídky i výstavu o odkazu T. G. Masaryka

24.10.2017 11:41

u příležitosti Dne vzniku samostatného Československa se v sobotu 28. října 2017 opět otevře sídlo Senátu veřejnosti. Na návštěvníky budou čekat komentované prohlídky Valdštejnského paláce, zpřístupněny budou i historické prostory Kolovratského paláce. Veřejnost se také může těšit na výjimečnou výstavu k 80. výročí úmrtí prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Den otevřených dveří Senátu nabídne komentované prohlídky i výstavu o odkazu T. G. Masaryka
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Zájemci si budou moci prohlédnout Valdštejnský palác, který nechal vystavět Albrecht z Valdštejna v polovině 17. století. Průvodci je seznámí se zákoutími skvostných historických prostor tohoto areálu včetně působivého Hlavního sálu. Nahlédnout budou také moci do Jednacího sálu, kde zasedají senátorky a senátoři na svých pravidelných schůzích, seznámí se také se způsobem užívání těchto prostor v době, kdy palác obýval Albrecht z Valdštejna se svou rodinou a družinou. Mimo to budou zpřístupněny také kanceláře místopředsedů i Přijímací salonek předsedy Senátu.

V prostorách Mytologické chodby Valdštejnského paláce návštěvníci budou moct zhlédnout výstavu k 80. výročí úmrtí T. G. Masaryka. Výstava zachycuje vnímání osobnosti prezidenta Osvoboditele v odlišných etapách novodobých dějin, od protektorátu až po polistopadové období, a mapuje jeho odkaz pro společnost.

Brány obou paláců se pro veřejnost otevřou v 9.00 hod. Skupiny na prohlídky Valdštejnského paláce budou čítat 40 osob, prohlídky v délce cca 45 min. budou následovat po sobě přibližně po patnácti minutách. Poslední prohlídka bude v 16.00 hod. Návštěvníci se také mohou těšit na architektonicky mladší Kolovratský palác, který je součástí sídla Senátu a je spjat především s pohnutou historií protektorátu Čechy a Morava. Prohlídky Kolovratského paláce budou individuální, bez průvodců. Otevřena bude také Valdštejnská zahrada. Vstup zdarma. Změny programu vyhrazeny.

S ohledem na kapacitu vnitřních prostor bude vstup do Valdštejnského paláce regulován. Vzhledem ke značnému předpokládanému zájmu veřejnosti upozorňujeme občany na možné delší čekací doby před vstupem na prohlídku. Návštěvníky prosíme, aby si s sebou nebrali velká zavazadla, prohlídky budou umožněny pouze příchozím s příručními zavazadly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…