Den otevřených dveří Senátu nabídne mimořádný program ve Valdštejnské zahradě

08.05.2016 9:21

Valdštejnský palác se zahradou, jedna z nejvýraznějších staveb období baroka na českém území a dominanta Malé Strany, se v neděli 8. května 2016 otevírá veřejnosti. Ta se bude moci prostřednictvím komentovaných prohlídek blíže seznámit především s historií zahrady, která je stejně jako Valdštejnský palác součástí sídla Senátu Parlamentu ČR a národní kulturní památkou.

Den otevřených dveří Senátu nabídne mimořádný program ve Valdštejnské zahradě
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Zájemci z řad veřejnosti si budou moci zcela mimořádně prohlédnout prostory, jako je například umělá jeskyně - grotta či Sál Argonautů. Obě místnosti přiléhají k sale terreně, monumentální a výjimečné stavbě ve Valdštejnské zahradě. Grotta s imitací přírodních skalisek a krápníků sloužila jako relaxační místo, které během parných letních dnů poskytovalo šlechtě stín a chlad. V Sále Argonautů upoutají pozornost stropní fresky zobrazující výpravu řeckých hrdinů, kteří se vypravili pro zlaté rouno. Příchozí uslyší také zajímavosti o Krápníkové stěně, překvapivou historii soch a kašen nebo perličky ze života zdejší fauny.

Brána zahrady z I. nádvoří Valdštejnského paláce se pro veřejnost otevře v 11.00 hod. Skupiny na prohlídky budou čítat 40 osob, prohlídky budou následovat po 10 - 15 minutách. Program v zahradě bude trvat cca 40 minut. Poslední prohlídka bude v 16.00 hod. Vstup zdarma.

V rámci Dne otevřených dveří Senátu si budou moci návštěvníci projít individuálně také historické prostory Valdštejnského paláce. Zde se zájemci mohou těšit mimo jiné na Jednací sál, Hlavní sál, Rytířskou síň či Mytologickou chodbu. V Kolovratském paláci budou moci návštěvníci nahlédnout do historických prostor spojených především s předválečnou érou a obdobím protektorátu Čechy a Morava. Oba paláce budou otevřeny od 11.00 do 16.00 hod.

Pro handicapované spoluobčany je připravena prohlídková trasa ve Valdštejnském a Kolovratském paláci.

V případě nepříznivého počasí se budou komentované prohlídky konat ve Valdštejnském paláci.

Příchozí si dovolujeme upozornit na případné komplikace vyplývající z organizace akce Volkswagen Maraton Praha, která se koná v těsné blízkosti sídla Senátu.

S ohledem na předpokládaný značný zájem veřejnosti upozorňujeme návštěvníky na možné delší čekací doby před vstupem na prohlídku Valdštejnské zahrady. Návštěvníky prosíme, aby si s sebou nebrali velká zavazadla, prohlídky budou umožněny pouze příchozím s příručními zavazadly.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…