Deset zpráv z březnového Štrasburku: Uprchlická krize, Mezinárodní den žen, debata se švédským premiérem a další

12.03.2016 18:01

Hned několik debat pléna Evropského parlamentu se v tomto týdnu týkalo kontroverzního tureckého návrhu jak kontrolovat příchod migrantů do Evropy. Poslanci ho zhodnotili a dali členským státům svá doporučení. U příležitosti Mezinárodního dne žen si poslanci připomněli migrační krizi z perspektivy uprchlic, které hledají v Evropě útočiště pro sebe a své děti. Další výsledky plenárky ve Štrasburku tento týden souhrnně v článku od české kanceláře europarlamentu:

Deset zpráv z březnového Štrasburku: Uprchlická krize, Mezinárodní den žen, debata se švédským premiérem a další
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropský parlament

Výsledky pondělního summitu mezi šéfy vlád EU a Turecka zhodnotili poslanci ve středu. Návrh Ankary na řízení příchodů uprchlíků vyvolal mnoho otázek. Poslanci požadovali po Komisi a členských státech, aby jakákoliv budoucí dohoda byla v souladu s mezinárodním azylovým právem. Kritizovali zároveň tureckou vládu za zásahy proti svobodě tisku a menšinám.

Parlament si připomněl Mezinárodní den žen a situaci uprchlic v debatě s Vysokým komisařem OSN Filippenm Grandim. V usnesení poslanci upozorňují na zranitelnost žen mezi azylanty a požadují, aby násilí na základě pohlaví bylo považováno za opodstatnění nároku na azyl.

O uprchlické krizi a reakci Evropy s poslanci hovořil také švédský premiér Stefan Löfven . Podle jeho zkušenosti je nutné trvat na dvou principech: chránit hranice Evropy a zároveň neustupovat od základních evropských hodnot.

V úterý hlasovali poslanci o novinkách v programu mléko a ovoce do škol. Chtějí zjednodušit jeho podmínky a navýšit rozpočet. Navíc ale navrhují, aby program zahrnoval vzdělávání o zdravé výživě, byl prospěšný místním producentům a také přispíval ke snižování plýtvání potravinami. Program je i nadále dobrovolný.

V ten samý den poslanci hlasovali o nových pravidlech, která by měla vést ke snížení cen přístavních služeb jako je odtahování a kotvení . Hlavním smyslem změn je zaručit transparentní stanovování cen.

Ve středečním hlasování se většina poslanců vyslovila proti prodloužení dohody Komise se společností Philip Morris International (PMI), která vyprší v červenci 2016. Poslanci totiž zpochybnili její efektivnost v boji proti pašování cigaret a naopak vyzvali Komisi, aby plně využívala již dostupné nástroje.

Zdraví zvířat bylo na programu v úterý a čtvrtek. Nejdříve poslanci odhlasovali opatření proti šíření nemocí hospodářských zvířat, které mohou být nakažlivé i pro lidi. Poslanci chtějí zajistit lepší prevenci epidemií jako je ptačí chřipka nebo slintavka a kulhavka.

Ve čtvrtek pak Parlament odhlasoval návrh na omezení používání veterinárních antibiotik a zákaz jejich preventivního podávání hospodářským zvířatům.

Podle nových pravidel, která poslanci podpořili ve středu, by měly všechny členské státy zajistit, že děti a mladiství mladší osmnácti let podezřelí nebo obvinění z trestného činu budou mít u soudu k dispozici právníka.

Tradičně na závěr plenárního týdne ve Štrasburku se diskutují případy porušování lidských práv ve světě. Tentokrát mezi nimi byla situace s velmi konkrétním propojením do Evropy: V Egyptě byl mučen a zavražděn italský student Giulio Regeni a existují vážná podezření, že se tak stalo dílem státních represivních složek. Poslanci žádají řádné vyšetření případu a vyvození důsledků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…