Děti Země: Spalovně v Chotíkově chybí územní i stavební rozhodnutí

06.03.2015 11:31

Spalovně v Chotíkově chybí územní i stavební rozhodnutí. Důvodem je systémová podjatost krajského úřadu v Plzni.

Děti Země: Spalovně v Chotíkově chybí územní i stavební rozhodnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spalovna komunálního odpadu v pražských Malešicích

Krajský soud v Plzni na základě žalob spolků Děti Země a Sdružení pro udržitelný rozvoj obce Chotíkov ze srpna 2013 zrušil dne 2. února 2015 stavební povolení pro spalovnu odpadů v Chotíkově u Plzně. Důvodem je systémová podjatost celého krajského úřadu.

Rozsudek se přitom dal očekávat, neboť ze stejného důvodu zrušil krajský soud 25. července 2014 i územní rozhodnutí. Od září 2013 rozestavěná spalovna za dvě miliardy korun musí nyní další práce zastavit a vyčkat na řízení o odstranění stavby.

„Nejméně půl roku nám bylo jasné, že z důvodu podjatosti plzeňského krajského úřadu, bude stavební povolení stejně jako územní rozhodnutí pro podjatost zrušené. Přitom to bylo logické, neboť Plzeňský kraj ve spolupráci s Plzní spalovnu od začátku tvrdě prosazuje,“ komentuje rozsudek předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Plzeňský kraj totiž s investorem Plzeňská teplárenská sepsal v dubnu 2010 dohodu o partnerství, v níž se zavázal k maximální součinnosti při přípravě a realizaci této spalovny. Podle soudu tedy došlo k ukázkové systémové podjatosti celého krajského úřadu, takže o odvolání měl podle něho rozhodnout jiný krajský úřad.

Spalovna za dvě miliardy korun se staví od září 2013 a měla být dokončená v prosinci 2015. Nyní ji tedy čeká zakonzervování a velmi nejistý osud, protože začne řízení o odstranění stavby.

Podle Dětí Země existuje mnoho staveb, které státní úřady povolují za tiché spolupráce se samosprávou. Příkladem může být plavební kanál u Přelouče přes přírodně cenné Slavíkovy ostrovy, o kterém rozhoduje stavební úřad v Přelouči, přestože ho už asi dvacet let prosazuje vedení města, nebo odsunutí železničního nádraží v Brně, kde odvolacím orgánem je brněnský magistrát a spolužadatelem stavby je samo Brno.

„Ze systémové podjatosti zrušily krajské soudy v Ostravě a v Ústí nad Labem v roce 2014 i územní rozhodnutí pro spalovny v Karviné a v Komořanech. V těchto případech ovšem na vydání stavebního povolení již ani nedošlo,“ připomíná dále Patrik.

Spor o spalovnu v Chotíkově probíhá od léta 2011, kdy krajský úřad řídil proces hodnocení vlivů na životní prostředí a kdy řada spolků a občanů Plzně i Chotíkova opakovaně upozorňovala, že nebyly posouzeny různé varianty řešení odpadů v kraji, ale jen varianta se spalovnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…