Děti z Olomouckého kraje vymění v příštích dnech školní třídy za sběrné dvory

25.09.2014 11:15

Ze školních tříd na sběrné dvory měst a obcí se přesunou děti z Olomouckého kraje. Budou se tam v praxi učit, jak správně nakládat s vysloužilými elektrospotřebiči, až jednou budou mít vlastní domácnost a začnou rozhodovat o jejich dalším osudu, nebo aby mohly poradit svým rodičům.

Děti z Olomouckého kraje vymění v příštích dnech školní třídy za sběrné dvory
Foto: Elektrowin
Popisek: Logo společnosti Elektrowin

Olomouc, 25. září 2014 – Sběrné dvory v Olomouckém kraji, které jsou zvyklé na dospělé návštěvníky, uvítají v době od 29. září do 2. října 2014 přes 1500 dětí ze základních škol. Kraj ve spolupráci s kolektivním systémem ELEKTROWIN pořádá ekologicko-naučnou akci nazvanou Zaskočte si pro radu, jak se zbavit odpadu.

1551 žáků a studentů mateřských, základních a středních škol, které do sběrných dvorů přivedou jejich učitelé, se tak bude učit ekologii přímo v terénu. Od 29. září do 2. října se akce postupně uskuteční v těchto městech: Šumperk, Šternberk, Přerov a Hranice.

„Akce Zaskočte si pro radu, jak se zbavit odpadu, patří mezi projekty, kterými se zaměřujeme na děti a mládež,“ říká Táňa Pokorná, ředitelka zákaznického oddělení největšího českého kolektivního systému ELEKTROWIN.

Připomíná, že děti jsou často už dnes těmi, kdo doma upozorňují na zásady recyklace.  „Za pár let pak vybudují vlastní domácnosti a samy budou rozhodovat o nakládání s vysloužilým elektrozařízením,“ vysvětluje Pokorná.

Už za dva roky, tedy v roce 2016, začnou navíc v celé Evropské unii platit nová pravidla pro sběr a recyklaci starých spotřebičů. Bude třeba jich vysbírat a předat k recyklaci ještě více než dnes, jinak by brzy nebylo z čeho vyrábět nové. „Materiály získané recyklací totiž Evropě ve stále větší míře nahrazují rychle docházející nebo zcela chybějící zdroje nezbytných surovin,“ podotýká Táňa Pokorná.

Odborníci, kteří na sběrných dvorech na chvíli zastoupí učitele, dětem vysvětlí, jak se nakládá nejen s elektrospotřebiči, které již dosloužily, ale i s ostatním odpadem, který lidé vyprodukují.

Při návštěvě sběrného dvora si budou moci žáci a studenti právě získané informace bezprostředně otestovat a zasoutěžit si o drobné dárky.

Sběrný dvůr - adresa

termín

Šumperk, SD Příčná

29. září - pondělí

Šternberk, SD Uničovská 64

30. září - úterý

Přerov, SD Na Hrázi 17

1. října - středa

Hranice, SD Zborovská 606

2. října - čtvrtek

ELEKTROWIN a.s. je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Od svého založení v roce 2005 již zrecykloval více než 10 500 000 vyřazených elektrospotřebičů o celkové hmotnosti 200 000 tun. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. Společnost není založená za účelem zisku, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů.  Sběrnou síť tvoří na    1 250 sběrných míst v 1 145 městech a obcích, 2 500 provozoven posledních prodejců a mobilní svozy ve více než 3 000 obcích.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…