Děti z kutnohorských školek dnes zasadily první stromy do aleje elfů

22.12.2015 11:57

Budoucí stromořadí, které vytvoří vůbec první Alej elfů, zasadily dnes dopoledne děti z kutnohorské Mateřské školy 17. listopadu.

Děti z kutnohorských školek dnes zasadily první stromy do aleje elfů
Foto: Česká krajina
Popisek: Děti z kutnohorských školek dnes zasadily první stromy do aleje elfů

V okolí cesty vedoucí ze sídliště Šipší na vrch Kaňk zasadily do země žaludy ze dvou kutnohorských dubů. První z nich roste nedaleko kláštera sv. Voršily a druhý u železničního nádraží Kutná Hora - město.   

Dětem se sázením pomáhal také starosta Kutné Hory Martin Starý „Tak, jak porostete vy, porostou i stromy. Až budete dospělí, budou tu stát vzrostlé duby, které už možná ani neobejmete,“ vysvětloval dětem Martin Starý. Každé místo, kde byly do země zasazeny žaludy, bylo doplněno kůlem, který bude tvořit oporu stromkům v prvních letech jejich života, a ochranou před okusem zvěří.

K zasazeným dubům přibydou ještě jasany a hlohy. Jednou z inspirací pro projekt je totiž stará keltská pověst, podle níž se na místech, kde společně rostou dub, jasan a hloh, objevují skřítci. 

„Děti měly o sázení velký zájem, takže se ani na všechny nedostalo. Proto budeme na jaře určitě pokračovat,“ doplnil Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina.

Druhým inspiračním zdrojem projektu je Hobit a Pán prstenů, kde patří ničení stromů k symbolům zla. Třetím zdrojem je pak kniha Muž, který sázel stromy od francouzského spisovatele Jeana Giona, v níž i malý přínos jediného člověka dokázal změnit bezútěšnou krajinu v krásný kout přírody.

Sázení stromů pomáhá u dětí vytvářet vztah k přírodě a umožní jim vnímat ve stále se zrychlujícím světě věci a procesy, kterou jsou dlouhodobé a trvají desítky či stovky let. V krajině, která se vlivem globálních změn klimatu neustále otepluje, budou stromy poskytovat stín i zadržovat vodu. Jejich plody budou tvořit potravu pro zvěř i ptáky.

Ještě předtím, než se objevily první plody zasazené v krajině, umístily žaludy do šesti květináčů děti z Mateřské školy Benešova. Na školní zahradě tak mezi nimi vyrostou i tři potomci známého Žižkova dubu. Ten je již několik set let starý, plodí málo a letos se tak podařilo nasbírat jen přibližně deset jeho žaludů. Proto jejich pěstování začíná právě na zahradě školky, kde budou mladé semenáčky lépe chráněny před výkyvy počasí i zvěří.

„Chtěl bych poděkovat dětem, paní ředitelce kutnohorských mateřských škol i panu starostovi za pomoc a podporu projektu. Těším se, že se spolu uvidíme opět na jaře u dalšího sázení,“ uzavřel Dalibor Dostál.

Projekty společnosti Česká krajina může podpořit i veřejnost zasláním dárcovské zprávy ve tvaru DMS KRAJINA na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30 korun, na péči o koně jde 28,50 korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců.

O společnosti Česká krajina: Ochranářskou společnost Česká krajina (www.ceska-krajina.cz) založil v roce 2007 Dalibor Dostál, politolog, novinář a bývalý šéfredaktor celostátní redakce Deníku. Jako novinář se dlouhodobě věnoval právě tématům ochrany přírody, životního prostředí, ale i filantropie a neziskového sektoru. Za to obdržel v roce 2009 Poděkování Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové a v roce 2011 cenu Mediální čin roku od Nadace OKD. Spolupracuje s Fórem dárců, je členem poroty Starosta roku, členem novinářské poroty ceny Via Bona a členem hodnotící komise občanského sektoru v ČR pro USAID.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…