Dětská chirurgie oslavila padesáté narozeniny přesunem do moderních prostor

05.01.2017 16:20

Pacienti dětské chirurgie Pardubické nemocnice se už léčí v novém prostředí ve zrekonstruovaných prostorech v budově "staré" chirurgie.

Dětská chirurgie oslavila padesáté narozeniny přesunem do moderních prostor
Foto: Pardubická nemocnice
Popisek: Jedna z částí Pardubické nemocnice.

Oddělení dětské chirurgie Chirurgické kliniky Pardubické nemocnice vstoupilo do nového roku s výraznou změnou. Po padesáti letech opustilo dosavadní prostory v budově s označením 1 hned za hlavní branou a přesunulo se do zrekonstruovaného prostředí v pavilonu „staré“ chirurgie. Ambulance i lůžková část pacientům dětské chirurgie slouží již od 2. ledna 2017.

„Přesun dětské chirurgie už byl naprostou nutností. Budova, v níž toto oddělení sídlilo, je nejstarším objektem v areálu nemocnice. Byla postavena v prvních letech minulého století a v současnosti již byla za zenitem své životnosti. Nyní v ní už není žádné zdravotnické pracoviště a připravuje se projektová dokumentace na její demolici,“ uvedl generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald.

Rekonstrukce prostor určených pro oddělení dětské chirurgie v budově č. 2 probíhala ve druhé polovině loňského roku. „Pro mne, jako náměstka hejtmana pro zdravotnictví v minulém volebním období, to byla priorita, a jako pro pardubického rodáka srdeční záležitost. Sám jsem si ve staré budově jako dítě poležel a chodil jsem tam i se svými dětmi. Už se nevyplatilo tam dál investovat a děti i zdravotníci si zasloužili zásadní změnu,“ konstatoval 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, který má nyní na starosti investice a majetek kraje.

Rekonstrukce byla hrazena z dotace Ministerstva zdravotnictví ČR a Pardubického kraje ve výši 7,88 milionu korun. Další stavební úpravy v hodnotě zhruba 350 tisíc korun hradila sama nemocnice. „Pacienti dětské chirurgie i jejich rodiče jistě změnu ocení, protože dosavadní prostředí již bylo nevyhovující. Modernizace prostor na staré chirurgii se opravdu povedla. Věřím, že děti i zdravotníci tady budou mít výrazně lepší a příjemnější podmínky pro léčbu,“ řekl současný radní Pardubického kraje pro zdravotnictví Ladislav Valtr.

Moderní ambulance oddělení dětské chirurgie s prostornou čekárnou je umístěna v suterénu v západní části budovy. Lůžková část sídlí ve východním křídle v prvním patře, kam bylo vybudováno nově i venkovní ocelové únikové schodiště. Interiéry jsou vybaveny novým nábytkem, stěny září barevnými malbami, děti mají k dispozici útulnou hernu.

„Každý pacient pro úspěšnou léčbu potřebuje nejen kvalitní péči, ale i kvalitní prostředí. U dětí to platí dvojnásobně. Jsem ráda, že v tomto směru se situace dětské chirurgie výrazně zlepšila. Oddělení má nyní k dispozici moderní prostory,“ pronesla ředitelka Pardubické nemocnice Ivana Urešová. „Prostředí pro naše pacienty, jejich rodiče, ale i pro náš personál je nyní mnohem příjemnější,“ pronesl primář oddělení dětské chirurgie Zbyněk Horák.

Především však dětská chirurgie díky přesunu ztratila největší handicap z předchozího umístění v budově, která stála „izolovaně“ od dalších pracovišť bez přímé návaznosti. „Všechna oddělení a pracoviště Chirurgické kliniky včetně centrálních operačních sálů jsou nyní ve dvou navzájem průchozích budovách s propojením na radiodiagnostiku. To je pro naši práci, ale i pro komfort pacientů hodně důležité,“ uvedl přednosta Chirurgické kliniky Jiří Šiller.

Venkovní převozy dětských pacientů za jakéhokoliv počasí do jiných pavilonů na operační zákrok nebo třeba na rentgenové vyšetření tak již patří minulosti. Operační sály a dětská chirurgie jsou ve stejné budově, která je podzemním průchodem v suterénu propojena s radiodiagnostickým oddělením. Zlepšila se i návaznost na pohotovostní ambulanci na Emergency Chirurgické kliniky. V případě nutnosti hospitalizace se pacienti jen přesunou po chodbě na lůžkovou část oddělení v sousedním pavilonu. „Z logistického pohledu jsme si určitě hodně polepšili,“ potvrdil primář Zbyněk Horák.

Přesunem do nových prostor „oslavila“ dětská chirurgie 50 let své existence. Ordinariát dětské chirurgie byl zřízen při chirurgickém oddělení nemocnice v Pardubicích v roce 1967. Lůžková část byla umístěna v budově č. 1, ambulance zde byla zřízena v roce 1972. Samostatným oddělením se dětská chirurgie stala v roce 1981 a od roku 2002 je součástí Chirurgické kliniky. V současnosti je jediným oddělením dětské chirurgie v Pardubickém kraji.

„Ročně na našem pracovišti provádíme kolem deseti tisíc ambulantních ošetření, z toho jsou asi tři tisíce úrazů. Bývá u nás hospitalizována zhruba tisícovka pacientů do devatenácti let a spolu s nimi i přibližně tři stovky dospělých jako jejich doprovod,“ přiblížil chod oddělení primář Horák a dodal: „Je to nezanedbatelné číslo. Proto jsme velice rádi, že jim nyní můžeme nabídnout důstojné prostředí pro léčbu a pobyt v nemocnici.“ 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…