Dětská ohrádka nemusí pro dítě znamenat bezpečí

25.10.2014 20:31

Při monitorování nabídky výrobků určených pro péči o děti zjistila Česká obchodní inspekce, že je na vnitřním trhu spotřebitelům nabízen výrobek, který pro velmi malé děti, jimž je určen, představuje riziko.

Dětská ohrádka nemusí pro dítě znamenat bezpečí
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Jedná se o dětskou ohrádku, sestavenou ze šesti dílů, která má zabránit dítěti opustit vymezený bezpečný prostor. Ohrádka je vybavena brankou, při jejímž otevření vzniká střižné místo (mezera), v níž si může dítě při náhodné manipulaci skřípnout prstíky.  ČOI nařídila stažení výrobku z trhu a připravuje dokumentaci k hlášení do systému RAPEX.

Jde o výrobek:

Dětská ohrádka DINGO s brankou

Výrobce dřevěných panelů Polsko

Výrobek kompletuje Tigon Profi, s.r.o.

Příčiny nebezpečnosti

Při zkoušce bezpečnosti výrobku bylo zjištěno střižné místo u spoje pohyblivých částí, tj. panelu ohrádky a branky (viz obr. 2). To představuje při běžném a předpokládaném způsobu užití výrobku velkou pravděpodobnost, že nastane situace, při které může dojít ke zranění a úrazu dítěte (skřípnutí a pohmoždění prstu). K tomuto úrazu může například dojít, když si dítě hraje s otevřenými dvířky ohrádky a strčí do mezery prstíky, nebo když v ohrádce stojí, drží se v místě střihu (pantu) a další osoba prudce vrátka otevře. Riziko úrazu bylo vyhodnoceno jako středně vysoké, a proto bude po zpracování dokumentace dětská ohrádka DINGO jako nebezpečný výrobek nahlášena do systému RAPEX.

Přijatá opatření

Česká obchodní inspekce vydala zákaz uvádění výrobku na trh. Po seznámení s výsledky kontroly výrobce informoval své odběratele/distributory o nutnosti stažení výrobku z prodeje a o zákazu jeho dalšího prodeje.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne