Dětské zpravodajství je ve světě trendem. ČT navíc do vysílání zapojuje i školní štáby

04.04.2015 12:39

Česká televize patří se svým pořadem Zprávičky mezi pouhou jedenáctku evropských televizních stanic, které se systematicky zabývají pravidelným dětským zpravodajstvím.

Dětské zpravodajství je ve světě trendem. ČT navíc do vysílání zapojuje i školní štáby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Mediální gramotnost dětí prohlubuje Česká televize rovněž aktivním zapojením školních televizních štábů do příprav skutečně odvysílaných reportáží. Navíc se již počtvrté za účasti osmdesáti dětí ze všech koutů republiky konal tento týden na Kavčích horách celodenní seminář s názvem Televize v televizi. Přednášky a praktické workshopy umožnily mladým zájemcům o nejrůznější televizní profese zlepšit jejich znalosti a dovednosti a získat zpětnou vazbu od profesionálů v oboru.

Další pravidelný seminář pro školní televize se tentokráte nesl v duchu sportovního zpravodajství. Studenti základních a středních škol se dozvěděli zajímavosti nejen ze zákulisí fungování sportovního kanálu ČT sport, ale především prezentovali vlastní sportovní reportáže. „Velmi přínosný byl rozbor reportáží vedený Miroslavem Langerem, editorem pořadu Branky, body, vteřiny, který nám všem předal řadu cenných rad. Díky spolupráci s Českou televizí žáci rozvíjejí své znalosti a dovednosti, získávají mnoho inspirace i motivace do další práce,“ shrnuje své dojmy ze semináře vedoucí školní televize v Borohrádku Michal Přibyl. Spoluautorka nejlepšího příspěvku ze školní televize v Broumově Pavla Hajpišlová také vystoupila jako host v pořadu Zprávičky: „Cílem našeho videa bylo ukázat lokalitu Broumovska a nabídnout atraktivní a neobvyklý sport highline. Vítězství nám asi zajistila energie a zájem, s jakými jsme natáčení dělali. Jako televizní štáb o pouhých dvou členech jsme toto ocenění nečekali, ale jak se říká i na malém městě se dá hrát velké divadlo!"

Na co vše musí být připraven komentátor sportovního přenosu, jaké nároky jsou kladeny na práci sportovního redaktora či jak dlouho trvá nadabovat nový seriál, to jsou jen některé otázky, které byly zodpovězeny během praktických workshopů. Tato část patří tradičně mezi účastníky k nejoblíbenějším, neboť umožňuje zvolit si seminář dle svého zájmu a získat tak potřebné znalosti a dovednosti od skutečných profesionálů. Kromě sportovně zaměřených profesí a dabingu si děti mohly vyzkoušet i práci režiséra, kameramana, televizního grafika či moderátora.

„Na komentátorském workshopu Tomáše Jílka vládla přátelská tvůrčí atmosféra. Známý komentátor hokeje a cyklistiky hovořil o tom, jak se na přenosy připravuje z dlouhodobého i krátkodobého hlediska, a dokonce nám věnoval i kopii své přípravy na hokejový zápas extraligy Litvínov – Brno,“ říká Filip Martinkovič, redaktor GymTV Příbram. Lukáš Šolc z jilemnické Televize Krkonoše se zúčastnil režisérského kurzu: „Workshop byl super, práce režiséra je velice atraktivní, musí být vždy o krok napřed a být připraven, když se něco stane. Režiséři ČT byli velice zábavní a vždy nad věcí, šéfrežisér nás provedl po studiích, kde natáčí ale i po zákulisí, kde se režisér stará o to, abychom mohli bez chyb vidět obraz v televizi.“

„V regionu střední a východní Evropy jsme společně se Slovinskem jedinou televizní stanicí, která vysílá zpravodajství zaměřené na dětského diváka. Avšak v západních zemích jsou dětské zprávy již desítky let nedílnou součástí programu,“ říká editor pořadu Zprávičky Petr Kopecký a dodává: „V průměru jednou týdně zařazujeme i reportáž připravenou některou ze školních televizí. V poslední době se nám osvědčilo propojení s těmito redakcemi přes tak zvané telemosty, které nejenže umožňují podání informace pro diváka atraktivnějším způsobem, ale navíc dětské redaktory učí jinou formu vystupování a zpracování reportáže. Další praktické dovednosti pak tito naši budoucí kolegové získávají právě na seminářích projektu Televize v televizi, prostřednictvím kterých se nám daří neustále vylepšovat vzájemnou spolupráci.“

Seminář Televize v televizi se uskutečnil již počtvrté a sjely se na něj školní televize z Opavy, Zlína, Borohrádku, Příbrami, Chomutova, Broumova, Jilemnice, Kolína, Liberce, Prahy, Okříšků a Brna. Do budoucna se připravují i další semináře, které jsou opět otevřené všem školním televizním štábům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…