Dětští uživatelé drog a alkoholu stojí VZP ročně přes 15 milionů korun

30.06.2014 15:26

Pojišťovna podpořila pilotní zřízení adiktologické ambulance pro děti a dorost.

Dětští uživatelé drog a alkoholu stojí VZP ročně přes 15 milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Zdravotní problémy, které dětem a mládeži ve věku do 18 let způsobil alkohol a drogy, stály loni Všeobecnou zdravotní pojišťovnu více než 15,6 milionu korun. To je o 2,5 % více než o rok dříve. Počty dětských klientů VZP, kteří kvůli problémům s alkoholem či drogami skončili v péči lékařů, se přitom pohybují stabilně kolem 1 500 ročně. Aby se tato čísla mohla postupně snižovat, podpoří VZP pilotní projekt unikátní adiktologické ambulance pro děti a dorost ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

VZP je jedinou zdravotní pojišťovnou, která se s nemocnicí na projektu podílí. Spolupráce je dohodnuta na 12 měsíců, za tu dobu je VZP připravena uhradit služby nově vzniklé ambulance do výše tří milionů korun.

Nejvíce dětských a mladistvých klientů VZP mělo po oba dva roky problémy s alkoholem, na druhém místě byly kanabinoidy (marihuana, hašiš) a na třetím stimulancia (především pervitin). Přesné počty klientů VZP mladších 18 let, kteří se v uplynulých dvou letech potýkali se zdravotními problémy kvůli zneužívání některé z návykových látek, ukazuje následující tabulka.

Většina uvedených nákladů (cca 85 %) je za léčení v nemocnici či v psychiatrické léčebně. Necelých 10 % pak připadá na náklady zdravotnické záchranné služby.

Celkové náklady VZP na diagnózy zahrnující zneužívání alkoholu či jiných drog (tedy včetně dospělých klientů), činily v roce 2013 zhruba 734 milionů korun.

Doposud v Česku nefunguje žádná specializovaná adiktologická ambulance pro děti a dorost. Pilotní projekt Všeobecné fakultní nemocnice v Praze by měl být za dvanáct měsíců podrobně vyhodnocen a výsledky by měly mimo jiné posloužit i k otevření diskuse, zda by mělo smysl zřídit podobná zařízení například ve všech krajských městech.

Mgr. Oldřich Tichý
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…