Diabetologové budou jednat v Českých Budějovicích

10.12.2013 12:56

Výměna informací o nejnovějších postupech v léčbě diabetu bude obsahem letošního 21. ročníku Jihočeského diabetologického dne, který se uskuteční ve čtvrtek 12. prosince v prostorách divadelního sálu českobudějovického domu kultury Metropol.

Diabetologové budou jednat v Českých Budějovicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Hlavními pořadateli této odborné konference, věnované léčbě cukrovky a s ní spojených komplikací, je Diabetologické centrum při Interním oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., a Centrum diabetologie IKEM. Mezi účastníky nebudou chybět praktičtí lékaři a sestry.

Hlavním tématem letošního Jihočeského diabetologického dne bude problematika léčby cukrovky u starších pacientů. „Prevalence (tzn. poměr počtu všech existujících případů daného onemocnění k počtu obyvatel v dané lokalitě ve sledovaném časovém období) diabetu mellitus 2. typu u starších osob celosvětově stoupá. Nad 65 let činí až 20 procent. Léčba těchto pacientů vyžaduje zvláštní problém, neboť se jedná o polymorbidní pacienty s vyšší náchylností k hypoglykémiím neboli nízké hladině cukru v krvi. Proto jsou vydána nová doporučení, která zdůrazňují individuální přístup,“ uvedla koordinátorka Diabetologického centra pro Jihočeský kraj Lenka Dohnalová z Interního oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s.

Léčba diabetu u starších klientů je velmi diskutovaným problémem. Důvodem je i zvyšující se podíl seniorů v populaci. „Typickým rysem diabetu u pacientů staršího věku je výrazně zpomalené vnímání hypoglykémie. Dalším problémem je u těchto pacientů velké množství používané terapie, čím stoupá i riziko lékových interakcí,“ doplnila MUDr. Lenka Dohnalová. Na programu bude také problematika transplantací ledvin a panreatu, izolovaných Langerhansových ostrůvků či téma onkologických onemocněních i problematika bolesti u diabetiků.

V Jihočeském kraji trvale roste počet nemocných s cukrovkou. Podle nejnovějších statistik žije v současné době v regionu bezmála 60 tisíc lidí trpících tímto onemocněním, což jižní Čechy řadí na třetí nejvyšší příčku v celé České republice. Lékaři přitom varují, že jejich počet se bude nadále zvyšovat. Diabetici bývají postiženi nejrůznějšími velmi závažnými zdravotními komplikacemi, jako jsou například srdeční choroby, selhání ledvin, syndrom diabetické nohy či slepota.

Diabetologické centrum Nemocnice České Budějovice, a. s., pečuje o nejzávažnější případy diabetu. Vesměs se jedná o pacienty s pozdními komplikacemi nebo celkově těžkým průběhem onemocnění. Pro celý jihočeský kraj poskytuje komplexní péči zejména v oblasti intenzivní terapie diabetu, koordinace léčby pomocí inzulínových pump a léčby diabetické nefropatie, léčby speciálního postižení očí takzvanou diabetickou retinopatii ve spolupráci s očním oddělením nemocnice. Součástí jeho činnosti je ale také péče o těhotné pacientky s diabetem a léčba tzv. syndromu diabetické nohy.

V této souvislosti je třeba připomenout, že centrum disponuje odbornou podiatrickou ambulancí a podiatrickou poradnou. Toto pracoviště, specializované na léčbu syndromu diabetické nohy, patří mezi nejmodernější svého druhu v zemi.

„Ačkoli jsou diabetici postiženi nejrůznějšími velmi závažnými zdravotními komplikacemi, jako jsou například srdeční choroby, selhání ledvin či slepota, patří k těm nejzávažnějším problémům syndrom diabetické nohy. Až sedmdesát procent amputací dolních končetin je způsobeno právě diabetem,“ upozornila MUDr. Dohnalová. Počet těchto amputací lze přitom podle posledních průzkumů snížit až o polovinu účinnou prevencí, vzděláváním pacientů a odborným způsobem léčby.

-------------

Nemocnice České Budějovice, a. s., patří se svou lůžkovou kapacitou 1600 lůžek mezi největší zdravotnická zařízení v České republice. Poskytuje základní, specializovanou i vysoce specializovanou péči prakticky ve všech medicínských oborech zejména pro celý jihočeský region.  

V Nemocnici České Budějovice, jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno okolo 54 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 27 tisíc operačních  zákroků a téměř 660 tisíc ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Loni se zde narodilo 2425 dětí.

Nemocnice má průměrně 2500 zaměstnanců a je tedy jedním z největších zaměstnavatelů v Jihočeském kraji. V letech 2008-2012 nemocnice investovala do svého rozvoje celkem 1,087 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…