Diamo: Ohlédnutí za Hornickým sympoziem 2016

30.10.2016 20:51

Ve dnech 5. – 6. října 2016 proběhla v Příbrami konference Hornické sympozium 2016, která navázala na dlouholetou tradici hornického setkávání odborníků na konferencích IQmining a Hornická Příbram ve vědě a technice.

Diamo: Ohlédnutí za Hornickým sympoziem 2016
Foto: DIAMO
Popisek: DIAMO

Na organizaci tohoto odborného setkání se podílel státní podnik DIAMO a Český báňský úřad ve spolupráci s Těžební unií a Zaměstnavatelským svazem důlního a naftového průmyslu.

V předvečer slavnostního zahájení sympozia měli hosté možnost zúčastnit se neformálního „welcome drinku“ v areálu Dolu Anna, který je součástí Hornického muzea Příbram. Mimo ochutnávky vín z viničných rekultivací na Mostecku si návštěvníci v doprovodu ředitele muzea PaedDr. Josefa Velfla prohlédli některé expozice Hornického muzea, včetně nově objeveného minerálu příbramitu.

Slavnostní zahájení samotného sympozia proběhlo 5. října 2016 v sále Divadla Antonína Dvořáka v Příbrami. Za organizátory akce přítomné v sále přivítal a celou akci moderoval Ing. Jiří Mužák, Ph.D., z DIAMO, s. p., který po zaznění hornické hymny v podání Svatohorských trubačů představil čestné předsednictvo sympozia a vzácné hosty: Ing. Josefa Hájka, poslance Parlamentu České republiky, Ing. Vlastimila Vozku, poslance Parlamentu České republiky, Ing. Martina Štemberku, předsedu Českého báňského úřadu, Ing. Víta Kaštovského, Ph.D., vrchního ministerského radu Ministerstva průmyslu a obchodu, Ing. Tomáše Rychtaříka, ředitele státního podniku DIAMO, Ing. Pavla Fialu, předsedu představenstva Těžební unie, Ing. Zdeňka Osnera, CSc., předsedu představenstva Zaměstnavatelského svazu důlního a naftového průmyslu, prof. Ing. Jaroslava Dvořáčka, CSc., pověřeného vedením Hornicko-geologické fakulty Vysoké školy báňské v Ostravě a v neposlední řadě na půdě domácí Ing. Jindřicha Vařeku, starostu města Příbrami.

Po úvodních zdravicích čestných hostů následoval první blok přednášek. Stav hornictví v Čechách zhodnotil Ing. Martin Štemberka, 70. výročí uranového průmyslu připomněl Ing. Tomáš Rychtařík, historii a význam statistických údajů z oblasti těžby a dobývání shrnula prof. Ing. Iva Ritschelová, CSc., předsedkyně Českého statistického úřadu. Svůj proslov pojala netradičně a jeho větší část věnovala připomenutí pracovního i životního jubilea významné osobnosti, Ing. Stanislava Štýse, DrSc. Společně s předsedou Českého báňského úřadu mu paní předsedkyně pogratulovala, předala symbolické dary a poděkovala za 60 let, které Ing. Štýs, DrSc., zasvětil problematice těžby a rekultivacím následků po ní.

Ve slavnostním duchu program pokračoval i nadále. Ing. Štemberka předal zlatou pamětní medaili ČBÚ prof. Ing. Pavlu Prokopovi, CSc., za přínos pro českou legislativu a řízení Institutu hornictví Vysoké školy báňské Ostrava. Na závěr bloku ředitel státního podniku DIAMO poděkoval Ing. Bc. Jiřímu Ježovi za dlouholeté udržování hornických tradic v podobě konání předešlých ročníků sympozia Hornická Příbram ve vědě a technice.

Po slavnostním úvodu již následovaly bloky určené všem zájemcům o aktuální informace z oborů souvisejících s hornickou činností, hornickou historií počínaje, přes aktuální otázky báňské a další legislativy, sanační a rekultivační technologie a budoucností hornické činnosti konče.

Hornické sympozium se stalo nejen odbornou platformou pro setkání odborníků, ale též příležitostí k neformálním setkáním a rozhovorům ve společenské části sympozia.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…