Digitální stanice D-dur slaví desáté narozeniny

28.04.2015 11:28

První digitální stanice Českého rozhlasu D-dur oslaví 1. května deset let od svého vzniku. V hudebních pořadech na Vltavě budou proto v tento den symbolicky znít výhradně skladby napsané v tónině, která dala této stanici jméno. D-dur je unikátní svým konceptem a nemá konkurenci v množství a kvalitě nahrávek. Vysílá 24 hodin denně klasickou hudbu od renesance až po tvorbu 21. století.

Digitální stanice D-dur slaví desáté narozeniny
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Stanice D-dur je zářným příkladem toho, že Český rozhlas vždy bral rozvoj digitálního rozhlasového vysílání zcela vážně a dlouhodobě se na tento krok připravuje. Nyní máme hotovou jasnou koncepci digitalizace a svou připravenost chceme v polovině letošního roku prezentovat spuštěním experimentálního vysílání digitálního rádia pro Prahu s dosahem 10 až 15 procent populace celé republiky. Celý tým Vltavy, který se o vysílání stanice D-dur stará, si zaslouží poděkování za svoje nasazení a profesionalitu,“ uvedl generální ředitel Peter Duhan.

Vysílání Vltavy připomene 1. května desáté výročí spuštění své dceřiné digitální stanice Český rozhlas D-dur. V hudebních pořadech na Vltavě budou v tento znít výhradně skladby napsané v tónině D-dur. Páteční večer bude patřit společnému projektu obou stanic – vysílání Vivaldiho opery Olimpiade: na Vltavě v ukázkách a s komentářem předních tuzemských interpretů barokní hudby a na D-dur kompletně. Ale protože je 1. květen také Dnem digitalizace, bude se věnovat pořad Hudební fórum odrazu tohoto fenoménu v současné hudbě.

„Stanice Český rozhlas D-dur se v roce 2005 stala splněným snem nás redaktorů, kteří jsme se na Vltavě starali o klasickou hudbu. Zatímco Vltava byla vždy smíšenou stanicí s mnoha druhy umění, D-dur je stanice čistě hudební. Není to ale pouhý juke-box, o každé skladbě se něco dozvíme ze stručného komentáře dramaturga-moderátora. Tím je stanice zcela unikátní.“, řekl šéfredaktor stanice Vltava Lukáš Hurník.

Stanice D-dur nemá v Evropě konkurenci v množství nahrávek, z nichž může vybírat. Využívá mimo jiné i unikátní vlastní snímky Českého rozhlasu a také nahrávky z Mezinárodní hudební výměny sítě EBU, která sdružuje všechny veřejnoprávní rozhlasy v Evropě. Program ČRo D-dur připravují zkušení dramaturgové Českého rozhlasu Vltava. Stanice je určena k šíření v nejvyšší možné technické kvalitě (vč. formátu OGG) po internetu a v systémech DVB-T a DAB.

V současnosti vysílají všechny stanice Českého rozhlasu digitálně. Bez výjimky prostřednictvím internetového streamu, část prostřednictvím televizního DVB a část jako digitální rádio v DAB či DAB+. Mezi digitální programové projekty Českého rozhlasu pak patří kromě stanice D-dur také Radio Wave, Rádio Junior, ČRo Jazz, Rádio Retro či speciální stanice ČRo Sport.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…