Díky Moravskoslezskému krajj zahájí čtyři studenti školní rok ve francouzských středních školách

27.08.2015 11:17

Díky vzdělávacímu programu Rok v Lotrinsku zahájí 1. září čtyři studenti z Moravskoslezského kraje školní rok na střední škole ve Francii. Natálie Koubková z Jazykového gymnázia Pavla Tigrida byla přijata na Lycée Jean XXIII v Métách, Martina Kubicová ze stejného gymnázia, Kateřina Kovářová z Gymnázia Olgy Havlové a Martin Martinák z Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci odjedou studovat na Lycée La Présentation v Saint Flour.

Díky Moravskoslezskému krajj zahájí čtyři studenti školní rok ve francouzských středních školách
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Všichni vybraní studenti letos v březnu úspěšně absolvovali výběrové řízení a díky dlouhodobé spolupráci s Francouzským institutem v Praze a Akademií Nancy – Metz v partnerském regionu Moravskoslezského kraje Lotrinsku jim byla nalezena odpovídající škola, internát v místě studia i rodinné zázemí během volných víkendů.

Krajští radní rozhodli, že každý student obdrží 50 tisíc korun na pokrytí části studijních výdajů, ve spolupráci s ostravskou Alliance Francaise byl zájemcům o program Rok v Lotrinsku nabídnut také bezplatný intenzivní kurz francouzštiny, aby studentům co nejvíce usnadnil přestup na francouzskou školu.

„Program Rok v Lotrinsku, který v Moravskoslezském kraji funguje od roku 2012, je velmi pozitivně hodnocen. Absolventi se zdokonalí ve francouzštině a získají potřebné životní zkušenosti. To je velmi dobrý vklad do jejich budoucnosti. Z informací, které mám od zaměstnavatelů, vyplývá, že potřebují nejen specialisty v daném oboru, ale i odborníky, kteří jsou zároveň schopní komunikovat v cizím jazyce,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

„Jet studovat do Francie byl vždycky můj sen, který se stal skutečností díky Francouzskému institutu v Praze a Moravskoslezskému kraji. Bude to jedinečná zkušenost, která mi umožní se zlepšit v jazyku, poznat novou kulturu, najít si nové přátele a také mi určitě pomůže v profesním životě,“ očekává studentka Natálie Koubková, podobně jako její kolegové, kteří se na studium ve Francii velmi těší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…