Díky procesu transformace pobytových sociálních služeb bydlí další lidé v domácím prostředí

16.04.2016 8:59

Osmnáct uživatelů sociální služby se přestěhovalo ze Zámku Dolní Životice do Domova pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově na Bruntálsku.

Díky procesu transformace pobytových sociálních služeb bydlí další lidé v domácím prostředí
Foto: Moravskoslezský kraj
Popisek: Díky procesu transformace pobytových sociálních služeb bydlí další lidé v domácím prostředí

Stavba areálu s dvěma třípodlažními domky za zhruba 26 milionů korun odstartovala v roce 2014. Čtrnáct milionů korun se kraji podařilo získat z Regionálního operačního programu, šest milionů korun doplatil ze svého rozpočtu.

Patnáct mužů a tři ženy s mentálním a vícenásobným postižením nyní žije v pěti domácnostech s jednolůžkovými a dvoulůžkovými pokoji. K dispozici mají obývací pokoje, kuchyň a sociální zázemí, které je upraveno pro potřeby uživatelů s omezenou schopností pohybu. Klienti mohou trávit svůj čas v areálu se zahradou s lavičkami a altánem.

„Těší mě, že se další lidé hendikepovaní lidé mohli přestěhovat „do svého“ a žít kvalitnějším a důstojnějším životem. To vše díky procesu transformace pobytových sociálních služeb, do kterého jsou zapojeny všechny příspěvkové organizace Moravskoslezského kraje, které poskytují sociální služby více než tisícovce lidé se zdravotním postižením. V rámci tohoto procesu se už přesunuli do domácího prostředí klienti ze zámku Hošťálkovy, Jindřichova ve Slezsku, Nové Horky nebo klášterní budovy organizace Marianum,“ říká Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje.

Organizace Zámek Dolní Životice, která je příspěvkovou organizací Moravskoslezského kraje, poskytuje sociální služby dospělým lidem s kombinovaným postižením, kteří vyžadují různou míru podpory. Proces transformace organizace již přinesl vytvoření nových komunitních služeb a to chráněného bydlení v Moravici, Vítkově, Budišově nad Budišovkou pro celkem 41 osob a podpory samostatného bydlení v Budišově nad Budišovkou pro 8 osob se zdravotním postižením.

 „Před samotnou výstavbou nového domova žilo osmnáct lidí s postižením v prostředí zámku, které nevyhovovalo běžným návykům občanského života. Zámek disponuje velkými pokoji a prostorem. Tří i vícelůžkové pokoje neměly vlastní sociální zázemí, toalety a koupelny, které byly pouze na daném patře a společné. Smyslem změny bylo umožnit lidem s postižením žít život v samostatných domácnostech, v menších komunitách a s podporou, která bude odpovídat jejich potřebám,“ konstatoval náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální záležitosti Svatomír Recman.

„Obyvatelé domova se už postupně zabydlují, zvykají si na nový domov a seznamují se nejen s areálem, ale také s městem Horním Benešov. Věřím, že se pracovníkům, kteří respektují princip normality, podaří vytvořit podmínky pro spokojený život a že navážeme dobré sousedské vztahy a staneme se nedílnou součástí místní komunity,“ doplňuje Svatopluk Chlápek ředitel organizace Zámek Dolní Životice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…