Díky projektu MPSV může obědvat už 10 tisíc dětí

27.06.2017 22:09

Pomoc dětem, jejichž rodiče si nemohou dovolit platit obědy ve školních jídelnách, pokračuje již třetím rokem. Do aktuální výzvy „Potravinová pomoc dětem ve vážné sociální nouzi“ Operačního programu potravinová a materiální pomoc, kterou MPSV vyhlásilo na jaře, se přihlásilo osm krajů. Ve školním roce 2017/2018 bude mít bezplatné stravování zajištěno téměř deset tisíc dětí z nemajetných rodin.

Díky projektu MPSV může obědvat už 10 tisíc dětí
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

„Ke čtyřem krajům, které již pomoc čerpají, se od září připojí další čtyři. Nemusí jít přitom o konečné číslo, protože výzva je stále otevřená,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

K Libereckému kraji, Jihomoravskému kraji, Kraji Vysočina a Praze se nově přidají také kraje Královéhradecký, Moravskoslezský, Karlovarský a Plzeňský. Kraje už uzavřely smlouvy o spolupráci s celkem 458 školami a mateřskými školkami. Nejvíce zapojených školských zařízení je v Moravskoslezském kraji (101), následuje Praha (79) a Jihomoravský kraj (71), nejméně jich je v Plzeňském kraji (10).

Pomoc formou bezplatného stravování ve školních jídelnách a mateřských školách je určena pro děti ve věku 3 až 15 let, jejichž zákonní zástupci pobírají alespoň tři měsíce dávky v hmotné nouzi. Ředitelé zapojených škol odhadli počet potřebných dětí na deset tisíc. Nejvíce jich je opět v Moravskoslezském kraji (3 011 dětí) a Jihomoravském kraji (1 945 dětí). Rodiče, kteří o pomoc projeví zájem, musí během června a července prostřednictvím Úřadu práce vyplnit potvrzení, že dávky v hmotné nouzi pobírají a souhlasí se zapojením dítěte do projektu.

Náklady ve výši téměř 56 milionů korun jsou financovány z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD) prostřednictvím Operačního programu potravinové a materiální pomoci. Kraje, které se dosud do výzvy nepřihlásily, mají čas do konce října. Podpora jim může být přiznána ale už jen na 2. pololetí školního roku 2017/2018. Podrobnosti výzvy jsou zveřejněny na webu MPSV.

S placením školních obědů pomáhá rodičům v nouzi také organizace Women for Women v rámci svého projektu „Obědy pro děti“. S Women for Women uzavřelo MPSV letos memorandum o spolupráci za účelem rozšíření pomoci i na ohrožené děti, které nespadají do cílové skupiny Operačního programu (matky samoživitelky, osoby, kterým nebyla zpracována dávka v hmotné nouzi). Více informací se dozvíte na www.obedyprodeti.cz.

MPSV krajům na obědy pro děti dosud poskytlo přibližně 19 milionů korun. Nyní obědvá ve zhruba 200 školách kolem 3 400 dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…