Díky projektu Moravskoslezského kraje došlo k integraci sociálních služeb do moderních prostor

22.05.2015 15:30

Děti vyrůstající bez rodiny jsou nyní zase o něco blíže šanci, že brzy najdou náhradní domov.

Díky projektu Moravskoslezského kraje došlo k integraci sociálních služeb do moderních prostor
Foto: Moravskoslezský kraj
Popisek: Díky projektu Moravskoslezského kraje došlo k integraci sociálních služeb do moderních prostor

Pomoci by jim v tom měl projekt Poradna pro pěstounskou péči v Karviné, díky němuž dnes mohl Moravskoslezský kraj zahájit poskytování sociálních služeb zaměřených na náhradní rodinnou péči v modernizované budově. Prostory dnes byly slavnostně otevřeny za účasti náměstka hejtmana pro sociální záležitosti Svatomíra Recmana.

Díky rekonstrukci dvoupodlažního objektu v Karviné, který byl dříve využíván jako speciální mateřská škola a ordinace očního lékaře, došlo k centralizaci sociálních služeb. Konkrétně jde o telefonickou krizovou pomoc, odborné sociální poradenství a služby podporující náhradní rodinnou péči. Ty v Karviné poskytuje organizace Centrum psychologické pomoci, příspěvková organizace Moravskoslezského kraje, která je právě pro kraj klíčový partner v oblasti výběru a přípravy náhradních rodičů. Kraji se za dobu jeho existence podařilo najít náhradní rodinu pro 1500 dětí.

V nové budově vznikly nejen kanceláře a kvalitně vybavené konzultační místnosti, ale i hygienické zázemí a technické prostory. Půdní místnosti budou sloužit jako archiv a skladové prostory. „Hlavním cílem tohoto projektu bylo poskytnout lepší podmínky pro činnost Centra psychologické pomoci pro oblast Karvinska, aby mohlo efektivněji pracovat se svými klienty. Přidanou hodnotou realizace projektu je vytvoření čtyř nových pracovních míst,“ uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana Svatomír Recman. Projekt s názvem Poradna pro pěstounskou péči v Karviné byl financován prostřednictvím Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Moravskoslezsko 2007-2013 s celkovými náklady téměř 6,5 milionu korun. Moravskoslezský kraj se na něm podílel částkou přesahující dva miliony korun.

Centrum psychologické pomoci je partnerem Moravskoslezského kraje v oblasti náhradní rodinné péče. Kraj ho jako svou příspěvkovou organizaci zřídil už v roce 2003.  Postupně sdružilo všechny bývalé okresní poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy v kraji. Základní okruh práce v rodinném a manželském poradenství rozšířilo o práci s adoptivními a pěstounskými rodinami, takže kromě psychologického vyšetření těchto náhradních rodičů pro ně centrum nyní zajišťuje také přípravné rodičovské kurzy a poradenství při výchově svěřených dětí. V současné době je těžiště činnosti organizace postaveno na odborném sociálním poradenství v oblasti rodinných a partnerských vztahů, činnostech souvisejících s náhradní rodinnou péčí a telefonické krizové pomoci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …