Dílo hradeckého zlatníka doplní poklad katedrály sv. Víta

22.11.2013 15:01

Nový kalich a patena budou představeny na konferenci v Praze, která 22. listopadu 2013 zahájí oslavy 670. výročí položení základního katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha.

Dílo hradeckého zlatníka doplní poklad katedrály sv. Víta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Katedrála svatého Víta, tradiční místo korunovací českých králů i jejich posledního odpočinku

Umělecké dílo bylo vytvořeno z podnětu pražského arcibiskupa kardinála Dominika Duky OP královéhradeckým zlatníkem Pavlem Šrytrem a má upomínat na kalich sv. Vojtěcha, který se nalézá v Polsku.

Kalich je vyroben ze stříbra a jeho kupu kryje plášť z pákistánského onyxu zdobený červenými almandíny. Ořech kalichu tvoří fylit nalezený na vrcholu Sněžky.

Oba kameny byly zpracovány v dílně brusiče Jakuba Vorla v Roztokách u Jilemnice. Nohu kalichu zdobí zmenšenina kopie Palladia země české, jehož korunka je osázena českými granáty.

Patena, tedy miska používaná při slavení eucharistie, je vyrobena rovněž ze stříbra a na povrchu ozdobena emailem ve tvaru symbolického katedrálního kříže.

Ten má vyjadřovat úctu ke čtyřem patronům naší země – sv. Vítu, sv. Václavu, sv. Vojtěchu a sv. Zikmundu.

Emaily jsou doplněny rudými almandiny.

Svatovítský poklad, jehož součástí se obě umělecká díla stanou, patří mezi nejvýznamnější umělecké sbírky u nás. Mezi nejvýznamnějšími artefakty nalezneme část zbroje sv. Václava z 9. století či svatoštěpánský meč s vyřezávanou rukojetí. Součástí sbírky je i Mojžíšova hůl nebo závoj, který podle tradice patřil Panně Marii. Poklad obsahuje také korunovační ostatkový kříž ozdobený vzácnými antickými a raně středověkými kamejemi a mnoho dalších klenotů nevyčíslitelné hodnoty. Počátkem 20. století sepsal všechny předměty biskup Antonín Podlaha do obsáhlého katalogu. Jejich počet dnes převyšuje čtyři sta položek.

Nové umělecké dílo, které obohatí katedrální poklad, navazuje na dřívější práce Pavla Šrytra – mešní soupravu a evangeliář určené pro katedrálu sv. Ducha v Hradci Králové, dar českých ženských řeholních kongregací kardinálu Dukovi, kterým byl onyxový pektorál s ostatky českých patronů. Ceněné jsou jeho repliky Staroboleslavského paladia, které dostali darem mj. Václav Havel a Václav Klaus. Zajímavé jsou také umělecké předměty pro českou a rakouskou šlechtu.

Vedle těchto prací se věnuje i standardním zakázkám, jakými jsou výroba šperků nebo restaurování. Pavel Šrytr je absolvent šperkařské školy v Turnově.

Zpracováno s využitím tiskové zprávy Arcibiskupství pražského

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …