Diskuse o budoucnosti veřejných knihoven

31.01.2015 12:52

O stavu a budoucnosti veřejných knihoven diskutovali zástupci kraje, Ministerstva kultury i Svazu měst a obcí ve čtvrtek 29. ledna 2015 na konferenci „Budoucnost veřejných knihoven v ČR z pohledu změn důchodového systému a sociálního dialogu“.

Diskuse o budoucnosti veřejných knihoven
Foto: Hans Štembera
Popisek: Knihovna, ilustrační foto

„V naší zemi je okolo 6300 veřejných knihoven. Je to možná poslední fungující celorepubliková síť v oblasti kultury, v obcích také jediná výspa kulturních a vzdělávacích služeb,“ řekl středočeský radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek (KSČM).

Knihovny v České republice ročně obslouží přes 24 milionů čtenářů a uskuteční více než 66 milionů výpůjček. O budoucnosti knihoven mluvil náměstek ministra kultury Miroslav Rovenský a předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek.

„Ve Středočeském kraji se naše podpora týká 822 knihoven, z toho 719 neprofesionálních. Máme aktualizovanou koncepci regionálních funkcí knihoven a vyřešili jsme i některé ekonomické a procesní problémy. Všechny knihovny mají navíc možnost žádat o konkrétní podporu i z našeho fondového systému,“ doplnil radní Zdeněk Štefek.

Na téma aktuálních výzev nejen pro Evropu v oblasti sociálního dialogu a důchodového systému, nezaměstnanosti, přistěhovalectví mluvil ředitel Odboru poradců a poradkyň předsedy vlády Vladimír Špidla, europoslanec a odborář Richard Falbr.

Konferenci pořádala Konfederace zaměstnavatelských a podnikových svazů ČR, Českomoravská konfederace odborových svazů za spolupráce s Odborovým svazem pracovníků knihoven a Svazem knihovníků a informačních pracovníků ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …