Diskutovat s 1, 2, 3 či 11 do Evropského parlamentu

14.05.2014 7:50

Mladí lidé, zejména prvovoliči, mohou od konce března využívat šance, jak si ujasnit politický názor. Nezisková nestranná kampaň Vím, proč volím, jim totiž poskytuje příležitost mluvit přímo s kandidáty do Evropského parlamentu. Ti za nimi cestují po českých a moravských městech společně s hudebním festivalem Vím, proč volím On tour.

Diskutovat s 1, 2, 3 či 11 do Evropského parlamentu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Kampaň Vím, proč volím, zaměřená právě na mladé lidi, se snaží poskytovat objektivní informace o kandidátech a jejich stranách. Volby do Evropského parlamentu, které v ČR proběhnou 23. – 24. května, se řadí mezi ty s nejnižší účastí. Organizátoři kampaně se rozhodli posílit informační kampaň i o formu multižánrového hudebního festivalu s diskuzemi kandidátů do Evropského parlamentu a o od konce března navštěvují menší města s nízkou volební účastí v Česku a snaží se informovat veřejnost.

Jana Votavová, manažerka kampaně, to komentuje takto: „ Naším cílem je seznámit mladé lidi nejen s průběhem a vlivem voleb, ale i s kandidáty. Chceme, aby si návštěvníci našich koncertů mohli udělat vlastní názor koho a proč volit ze všech 38 stran, které kandidují.“

Zástupci politických stran a uskupení se těchto aktivit účastní dle svých časových možností, jejich počet se tak s každou akcí mění. Otázky pro politiky mohli posílat i mladí online. Ty nyní zpracováváme a pošleme je všem kandidujícím stranám i hnutím k zodpovězení. Odpovědi budou zveřejněny na webových stránkách www.vimprocvolim.cz.

V současné době na tomto webu mohou nejen mladí lidé najít veškerý potřebný informační servis k účasti ve volbách, a to včetně informací o voličském průkazu či termínech spojených s volbami. Na webových stránkách www.vimprocvolim.cz naleznou zpracované profily všech stran, které vysílají do Evropského parlamentu své kandidáty. O všech těchto 38 subjektech tak lze vyčíst stručnou historii, charakteristiku strany a seznam kandidátů. To vše zpracované nezávislými odborníky. Nechybí samozřejmě ani termíny a místa dalších diskuzí či koncertů. „Občané velmi pozitivně kvitují informace na jednom místě, pomáhá jim to se lépe orientovat. Navíc jsme jediní, kdo zpracoval informace zcela o všech stranách“, dodávám Jana Votavová.

Pro větší motivaci k volební účasti slouží ambasadoři kampaně. Videa, na nichž tito lidé odpovídají o otázkách, které souvisí s EU, jsou umisťována na web i kanál Youtube a sociální sítě. Každý občan, který by se k tématu chtěl vyjádřit, nám může zaslat své vlastní video.

Festival Vím, proč volím On tour proběhne ještě 2. 5. v Třebíči, 3. 5. ve Znojmě, 7. 5. v Praze, 16. 5. v České Lípě a 17. 5. V Jičíně.

Kampaň Vím, proč volím a festival Vím, proč volím On tour pořádá Česká rada dětí a mládeže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…