Dismanův dětský soubor nabídne dramatickou a hudební výchovu i základy rozhlasové práce

02.11.2014 13:49

Členové Dismanova dětského rozhlasového souboru (DRDS) se budou moci věnovat nejen dramatické a hudební či pěvecké výchově, ale také rozhlasové práci. Naučí se například základům novinařiny a seznámí se s rozhlasovou technikou. Na garanta dramatické výchovy vypíše Český rozhlas výběrové řízení.

Dismanův dětský soubor nabídne dramatickou a hudební výchovu i základy rozhlasové práce
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Dismanův dětský soubor bude nadále fungovat pod značkou DRDS, a to i po spojení s Dětským pěveckým sborem. Bude stavět na složce mluveného slova a hudby, což je samotná podstata rozhlasu. V činnostech, které na dobrovolné bázi nabízí dětem, bude také reagovat na vývoj ve společnosti a ve světě médií. Pod vedením profesionálů z Českého rozhlasu tak budou mít členové souboru jedinečnou příležitost naučit se zpracovávat reportáže či dramatizace textů, pracovat s rozhlasovou technikou a softwarem nebo poznat oblast nových médií,“ řekl Jan Simon, ředitel Centra uměleckých těles.

Účast dětí ve všech čtyřech složkách – dramatické, hudební, rozhlasových forem a technické – bude dobrovolná.  Na garanta dramatické složky DRDS vypíše Český rozhlas otevřené výběrové řízení. Konkurs by se tak mohl uskutečnit již na začátku února. Dosavadní umělecké vedoucí DRDS Zdence Fleglové bude nabídnuto, aby se souborem dokončila uměleckou sezónu 2014/2015.

„DRDS je a vždy bude pevnou součástí Českého rozhlasu. Činnost souboru financujeme zhruba jedním milionem korun ročně, pro příští rok dokonce počítáme s mírným navýšením jeho rozpočtu. Ve stejné výši zůstane zachován i rozpočet pěveckého sboru,“ dodal Jan Simon.

O organizační činnosti DRDS se bude od 1. ledna 2015 starat producent, který ale nebude nijak zasahovat do jednotlivých odborných činností. Těmi se budou zabývat jejich garanti, kteří se naopak zase nebudou muset zabývat provozními záležitostmi a díky tomu budou mít víc prostoru pro samotnou práci s dětmi. Soubor bude zapojený do akcí a soutěží pořádaných Českým rozhlasem, jako jsou například Concerto Bohemia, Concertino Praga a festival Prix Bohemia Radio. V rámci zkoušek se budou konat exkurze ve vysílání a také návštěvy regionálních studií.

„Cílem je propojit více soubor se samotným rozhlasem. Spolupracovat zejména s úspěšným dětským Rádiem Junior a navázat spolupráci s respektovanými subjekty, jako je například Katedra výchovné dramatiky DAMU. Změny v koncepci DRDS byly řádně projednány a odsouhlaseny Programovou radou ČRo. Stále počítáme s tím, že rodičům detailní informace k fungování souboru sdělíme na setkání s nimi 4. listopadu,“ uvedl Jan Simon.

Český rozhlas je zřizovatelem Dismanova souboru, financuje jeho činnost a pečuje o rozvoj dětí, které ho navštěvují. V jeho kompetenci jsou veškeré strukturální i personální změny DRDS, který jeho členové navštěvují dobrovolně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…