Dlouhé stání v práci způsobuje zdravotní problémy stále více lidem, přesto zaměstnanci vhodnou obuv nenosí

24.04.2014 12:08

V uplynulých 10 letech došlo v Česku podle odborníků k prudkému nárůstu zdravotních problémů u osob, které většinu pracovní doby tráví stáním na nohou. Zaměstnanci totiž dávají z finančních důvodů často přednost obuvi z nevhodného materiálu a s nekvalitním tvarováním nebo se otázce zdravého obutí vůbec nevěnují. Volba nevhodné obuvi je přitom podle expertů vedle snížené fyzické odolnosti populace stěžejním faktorem vzniku ortopedických potíží, vleklých křečí či otoků.

Dlouhé stání v práci způsobuje zdravotní problémy stále více lidem, přesto zaměstnanci vhodnou obuv nenosí
Foto: Archiv
Popisek: Boty, ilustrační foto

Mnohahodinové postávání v zaměstnání v kombinaci s nevhodnou obuví přetěžuje svalstvo, namáhá klouby a je častou příčinou vzniku křečových žil či ostruh na patách. V krajním případě může mít podle specialistů za následek i vážné problémy s páteří či srdeční komplikace. „V posledních 10 letech dochází k nárůstu problémů u lidí, kteří v zaměstnání většinu pracovní doby prostojí. Důvodem je kromě nekvalitního obutí také velice zhoršená fyzická odolnost obyvatelstva," potvrzuje trend MUDr. Jiří Běhounek z České společnosti pro ortopedii a traumatologii.

Ohrožené skupiny zaměstnanců, mezi které patří například kadeřníci, číšníci, lékárníci či lidé pracující ve výrobním provozu, však přesto nevěnují možným zdravotním komplikacím dostatek pozornosti. Obuv podle odborníků volí primárně s ohledem na finanční, případně pak estetickou stránku. Tvarování, materiál či váha boty je často až druhotným faktorem.

„Většina obsluhujícího personálu otázce vhodné obuvi bohužel nevěnuje dostatečnou pozornost. Velice často je tak možné se setkat s číšníky v restauraci či baru, kteří mají na nohou nekvalitní nazouváky v domnění, že za dobu trvání směny se jim s chodidly přece nic nestane. Přitom v podnicích s obrátkou míst 2krát až 4krát za hodinu je nápor na tělo opravdu značný," hodnotí situaci v oboru Radek Bušina z Asociace číšníků ČR. „Kadeřníci tráví naprostou většinu pracovního času ve stoje, usedají jen minimálně a vždy na krátkou dobu. Proto by určitě měli volit zdravotní obuv, která je vhodně tvarovaná, z přírodních a antialergenních materiálů a neklouže. To je při práci s vodou, která je pro kadeřnictví typická, rozhodně zásadní. Přesto tak řada kadeřníků nečiní," souhlasí Václav Pražák z Asociace kadeřníků ČR.

Pozitivní změny v přístupu lze však v poslední době pozorovat ze strany zaměstnavatelů. Podle odborníků totiž nově přibývá společností a institucí, kde majitelé či vedoucí pracovníci vhodnou pracovní obuv svým zaměstnancům pořizují jako bonus, případně na její koupi ze zdravotních a bezpečnostních důvodů trvají. Do certifikovaného pracovního obutí pak investují obvykle částku v rozmezí 350 až 380 korun. „Poptávka ze strany českých firem po testované pracovní obuvi s osvědčením se v posledních měsících stupňuje. V 1. kvartále letošního roku jsme zaznamenali meziroční zvýšení zájmu o 30 %, a to zejména ze strany lékáren, restauračních zařízení a z odvětví lehkého výrobního provozu. Zde kladou zaměstnavatelé důraz na lehkost boty a její protiskluzové vlastnosti," potvrzuje novou tendenci Tomáš Jurák ze společnosti Coqui, která dodává na tuzemský trh certifikovanou lehkou pracovní obuv.

O společnosti Coqui

Společnost Coqui dodává na trh obuv pro ženy, muže i děti, a to pro všechna roční období. Sandály Coqui jsou vyrobeny z kvalitního a velmi odolného materiálu s dlouhou životností. Vysokou kvalitu dokazují splněné zkoušky a osvědčení od firmy ITC. Dámské sandály Coqui Tina a pánské sandály Coqui Kenso a Coqui Kenso Smart získaly osvědčení jako lehká pracovní obuv, a jsou vhodné i do provozů jako restaurace, kadeřnictví, prodejny, zdravotnická zařízení atd. Dětské sandály Coqui Little Frog prošly řadou náročných testů a splňují přísné požadavky na výrobky pro děti do 3 let. Certifikáty dokazují zdravotní nezávadnost materiálu, dobré protiskluzné vlastnosti, a odolnost vůči ohybu a oděru. Sandály Coqui nabízí širokou možnost využití. Jsou vhodné do vody, na zahradu, jako domácí pantofle nebo pracovní obuv. V zimní kolekci najdete originální modely válenek a sněhulí na hory i do města. V nabídce nechybí ani originální dětské a dámské holínky.

Česká společnost pro ortopedii a traumatologii

Česká společnost pro ortopedii a traumatologii je odbornou lékařskou společností registrovanou Ministerstvem vnitra.Sdružuje lékaře ortopedy.Sekce a ostatní informace jsou uvedeny na www.csot.cz.

Asociace číšníků ČR

Asociace číšníků České republiky vznikla registrací stanov na Ministerstvu vnitra ČR (17. 7. 2000) a stala se právním subjektem, který může vlastním jménem vstupovat do závazkových vztahů, získávat práva a přijímat závazky. Základním cílem Asociace je sdružovat profesně zaměřené pracovníky a zviditelnit obor, který se snaží zachovat tradici nejen českého pohostinství. 

Asociace kadeřníků ČR

Asociace kadeřníků České republiky byla založena 19. září 2008. Jejím cílem je vytváření materiálních podmínek pro provozování a rozvoj kadeřnické profese. Podporuje začínající kadeřníky a kadeřnice, organizuje a podporuje instruktáže, školení a soutěže v oboru či poskytuje příspěvky začínajícím kadeřníkům ze sociálně slabších rodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …