Dlouhé stráně jako naživo: Magické oko Jeseníků má svou virtuální prohlídku!

12.11.2014 11:00

Jako při živé exkurzi mají ode dneška všichni návštěvníci možnost vidět jeden z „divů“ České republiky. Turné virtuálních prohlídek k nejzajímavějším nebo běžně nepřístupným partiím elektráren totiž tentokrát zavítá do přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně. Místo ležící uprostřed Jeseníků, navštíví ročně více než 60 tisíc zájemců.

Dlouhé stráně jako naživo: Magické oko Jeseníků má svou virtuální prohlídku!
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Obrovitá horní nádrž ležící na vrcholu hory Dlouhé stráně, největší reverzní vodní turbína v Evropě s instalovaným výkonem 325 MW nebo obrovitá podzemní kaverna strojovny velká jak hokejová hala! To všechno a mnohem více nabízí pouze nově spouštěná virtuální prohlídka jednoho z technických „divů“ České republiky – přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně na http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-dlouhe-strane/.

Každou středu počínaje 29. říjnem nabídne stránka http://www.cez.cz/cs/cez-virtualni-prohlidky/index.html premiéru virtuální prohlídky jedné z pěti lokalit. Cyklus pokračuje na Dlouhých stráních, instalovaným výkonem největší vodní elektrárně v zemi. Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně loni vyrobila rekordních 480 milionů kWh elektřiny a pokryla tak roční spotřebu 140 tisíc domácností. V čase přebytku elektřiny v síti vyčerpává zdejší elektrárna vodu z dolní do horní nádrže, aby jí v době energetické špičky o pár hodin později pustila do 500metrové hloubky na turbíny o celkovém výkonu 650 MW.

V týdenních intervalech budou následovat exkurze do dalších čtyř lokalit (viz tabulka).

Lokalita

Typ elektrárny

Termín premiéry

Orlík

Průtočná vodní

29.10. 10:00

Střekov

Průtočná vodní

5.11. 10:00

Dlouhé stráně

Přečerpávací vodní

12.11. 10:00

Vrchlabí

Smart region – kogenerační jednotka, elektromobilita, distribuční řízení, multifunkční dům

19.11. 10:00

Dukovany

Jaderná

26.11. 10:00

Každá prohlídka startuje leteckým panoramatem lokality a uživatel může pak na základě vlastní volby navštívit nejdůležitější části elektrárny. To vše doplněno popisky, technickými daty a dalšími zajímavostmi. Pětice lokalit nabídne celkem 90 zastavení. Projekt, který má i svou anglickou verzi, vznikl na základě spolupráce agentury CDI.CZ a specialistů provozu a komunikace Skupiny ČEZ. Jeho první série byla letos na jaře nominována na Českou cenu za PR a dosud ji navštívilo téměř 60 tisíc unikátních uživatelů internetu.

Virtuální prohlídka přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně je skutečným zážitkem. Jako při živé exkurzi dá návštěvníkům možnost „prosmýčit“ všechny prostory od horní nádrže až po místa, kudy vyrobena elektřina míří k zákazníkům. Nechybí plánky, schémata, zvukové stopy a množství doprovodných fotogalerií. Pro znalce hor je bonbónkem panorama hlavního hřebene Hrubého Jeseníku.

„Věřím, že virtuální prohlídka bude krásnou vzpomínkou pro ty, kteří už u nás byli a současně tou nejlepší pozvánkou pro ostatní. Jako místní patriot jsem rád nejen za přesné zachycení technologických zvláštností naší elektrárny ale také za vystihnutí přírodní scenérie, do níž je už téměř 20 let citlivě zasazena,“ říká vedoucí provozu elektrárny Dlouhé stráně Vítězslav Chmelař.

Více informací

- o přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé stráně http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/obnovitelne-zdroje/voda/dlouhe-strane.html
- o elektrárnách Skupiny ČEZ v ČR http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny.html

Víte, že…

• horní nádrž se nachází na hoře Dlouhé stráně v nadmořské výšce 1350 m a má celkový objem 2,72 mil. m3.

• výška hory byla dříve 1350 metrů? Znamená to, že současný vrchol navezený na okraji nádrže je o 3m výše než původní kopec. Koruna hráze je tak ve výšce původního kopce.

• horní nádrž je s podzemní elektrárnou spojena dvěma přivaděči, každým pro jedno soustrojí? Přivaděče mají délku 1 547 m a 1 499 m.

• obě soustrojí elektrárny jsou umístěna v podzemí, v kaverně o rozměrech 87,5 x 25,5 x 50 m?

• výstavba elektrárny byla zahájena v květnu 1978, ale po mnoha peripetiích byla uvedena do provozu až po 18 letech - v roce 1996?

reklama

autor: ČEZ

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…