Dny Kanady představí Kanadu pražskému publiku

05.11.2014 18:02

Velvyslanectví Kanady dnes zahajuje 4. ročník Dnů Kanady v Městské knihovně v Praze. Na programu jsou od 5. do 7. listopadu celovečerní filmy, dokumenty, krátké filmy, přednášky a besedy.

Dny Kanady představí Kanadu pražskému publiku
Foto: wikipedia
Popisek: Kanadská vlajka.

Letošní ročník je zaměřený mimo jiné na Arktidu a studium v Kanadě. Mezi největší taháky programu patří dnešní projekce filmu Mami!, nejnovějšího filmu québeckého režiséra Xaviera Dolana, který dostal cenu poroty na letošním festivalu v Cannes a bude reprezentovat Kanadu v soutěži o Oscara v příštím roce, čtvrteční projekce filmu Davida Cronenberga Mapy ke hvězdám, krátké filmy o kanadské Arktidě a tamních Inuitech (nebo chcete-li Eskymácích), dokument o kanadských Indiánech. Zájemci o Arktidu by si neměli nechat ujít ani přednášku a besedu o polárním výzkumu s českým arktickým vědcem Josefem Svobodou z Centra polární ekologie v Českých Budějovicích a arktickým ekologem Josefem Svobodou, emeritním profesorem Torontské univerzity. Řadu mladých lidí jistě zaujme také program o studium v Kanadě - prezentace a beseda s pracovníky velvyslanectví a českými absolventy kanadských univerzit ve čtvrtek od 17 hodin.

Po celou dobu Dnů Kanady budou pracovníci velvyslanectví odpovídat ve stánku ve foyer na dotazy o studiu v Kanadě a další otázky. Ve foyer zároveň probíhá až do 14. 11. výstava fotografií z kanadské Arktidy ve spolupráci s časopisem Canadian Geographic a Kanadskou královskou geografickou společností.

Na všechny programy s výjimkou celovečerních filmů je vstup zdarma.

Podrobný program najdete na webových stránkách Velvyslanectví Kanady www.canada.cz a facebookových stránkách www.facebook.com/KanadaCZ.

Stručný program

středa 5. 11.

19.00
Slavnostní zahájení Dnů Kanady
Mami! / Mommy, režie Xavier Dolan, francouzky s českými a anglickými titulky, Kanada 2014, 134 min.
Nejvyzrálejší a nejemocionálnější film od režiséra Imaginárních lásek. Cena poroty na letošním filmovém festivalu v Cannes.
Film Mami! je příběhem dospívajícího Steva s diagnózou ADHD a jeho mámy Diane, která i přes doporučení odborníků trvá na tom, že svého syna dokáže zvládnout a že její syn dokáže zvládnout školu. Když do jejich života vstoupí ještě utrápená sousedka Kylea, vydají se společně na hodně divokou jízdu, kdy se záchvěvy štěstí, bezpečí a spokojenosti v mžiku mění na eruptivní výbuchy násilí a hlubokou beznaděj.

čtvrtek 6. 11.

17.00
Studium v Kanadě
Prezentace a beseda se zástupkyní Velvyslanectví Kanady a absolventy kanadských univerzit o možnostech studia v Kanadě

19.00
Mapy ke hvězdám / Maps to the Stars, režie: David Cronenberg, anglicky s českými titulky, Kanada-USA-Německo-Francie 2013, 111 min.
Dr. Stanford Weiss (John Cusack) a jeho manželka Christina (Olivia Williams) jsou typickými představiteli hollywoodské rodinné dynastie. On je psychoterapeutem pečující o hollywoodské hvězdy, ona se snaží rozvíjet hereckou kariéru syna Benjieho, který je dětskou hvězdičkou a zároveň má za sebou protidrogovou odvykací kúru. Dcera Agatha (Mia Wasikowska) byla pro změnu propuštěna z léčebny, kde se léčila z pyromanie. Po návratu se stane asistentkou stárnoucí herečky Havany Segrand (Julianne Moore, cena pro nejlepší herečku letos v Cannes). Kanadského režiséra Davida Cronenberga na scénáři lákala jeho kontroverznost a schopnost umně balancovat na tenké hranici mezi komedií, dramatem a nehollywoodskou upřímností.

pátek 7. 11.

9.00
Vanishing Point, celovečerní dokument, režie: Stephen A. Smith & Julia Szucs, inuktitutsky a inuktunsky s anglickými titulky bez českého překladu, Kanada 2012, 82 min.
Tento celovečerní dokument vypráví příběh dvou inuitských komunit v oblasti severního pólu – jedné na Baffinově ostrově a druhé v severozápadním Grónsku.

11.00
Příběhy z naší země / Stories from Our Land, 6 krátkých filmů z kanadské Arktidy, bez mluveného slova, Kanada 2011 – 2014, celkem 25 min.
Wapikoni - Encounter in Kitcisakik, dokument, režie: Mathieu Vachon, francouzsky s anglickými titulky bez českého překladu, Kanada 2009, 51 min.
Dokument o návštěvě mobilního filmového a hudebního studia neziskové organizace Wapikoni Mobile, která již deset let navštěvuje indiánské komunity v kanadské provincii Québec a školí z mladých Indiánů umělce.

17.00
Kanada a Arktida

- Výzkum polárních oblastí pohledem české vědy, přednáška Doc. Ing. Josefa Elstera CSc., vedoucího Centra polární ekologie Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

- Beseda s arktickým ekologem Josefem Svobodou, prof. emeritem University of Toronto, a arktickým mikrobiologem Doc. Ing. Josefem Elsterem CSc.

- Kurz polární ekologie, dokument o práci českých výzkumníků v Arktidě, vyrobilo Centrum polární ekologie JČU a Comenium o.p.s., česky, ČR 2012, 20 min.

- Příběhy z naší země / Stories from Our Land, 6 krátkých filmů z kanadské Arktidy, bez mluveného slova, Kanada 2011 – 2014, celkem 25 min.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: S kontrolami podnikatelům pomůže aktualizovaná příručka

16:13 Hospodářská komora: S kontrolami podnikatelům pomůže aktualizovaná příručka

jakými kontrolami se může podnikatel setkat, jaká jsou jeho práva a naopak povinnosti? Aktualizovaná…