Dny evropského dědictví jsou příležitostí navštívit památky obnovené díky ROP Střední Morava

05.09.2015 7:30

První polovina září patří již každoročně Dnům evropského dědictví, kdy se veřejnosti otevírají dveře nejrůznějších památek a objektů. Každý rok se mezi těmito objekty objevují také místa, která byla zrekonstruována a znovu zpřístupněna díky finanční podpoře z ROP Střední Morava.

Dny evropského dědictví jsou příležitostí navštívit památky obnovené díky ROP Střední Morava
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

V době konání letošního ročníku Dnů evropského dědictví, tedy od 5. do 13.9., může veřejnost navštívit celkem 13 míst v Olomouckém a Zlínském kraji, na jejichž obnovu poskytnul dotace ROP Střední Morava. Za svou návštěvu a vyplnění jednoduchého kvízu mohou zájemci získat odměnu v podobě ROP Kvarteta.

A které projekty se letos do Dnů evropského dědictví s projekty ROP Střední Morava zapojily? V Olomouckém kraji bude v sobotu 5.9. možné navštívit Expozici času ve Šternberku, a to za zvýhodněné vstupné. Ve stejný den si připravili snížené vstupné (pro děti) i v Muzeu kočárů v Čechách pod Kosířem. O víkendu 5. – 6.9. bude možné získat ROP Kvarteto také v informačním centru ve Velké Bystřici, kde bude na přilehlém Zámeckém náměstí probíhat tradiční folklorní festival Lidový rok. V průběhu druhého zářijového víkendu od 12. do 13.9. můžou návštěvníci zavítat na Lazecký fort XXII v Olomouci či na fort v Radíkově, kde bude po celý víkend platit dobrovolné vstupné. O tomto víkendu bude možné za dobrovolné vstupné navštívit také Arcibiskupský palác v Olomouci, který si navíc připravil novinku a sály paláce bude možné si v sobotu 12.9. projít vlastním tempem bez průvodce.

Ve Zlínském kraji se letos v rámci Dnů evropského dědictví nově představí Expozice Karla Kryla v Kroměříži, kde po celou dobu trvání dnů, tedy od 5. do 13.9., návštěvníci zaplatí zvýhodněné vstupné. ROP kvarteto bude možné získat také na recepci 14|15 BAŤŮV INSTITUT ve Zlíně nebo v Turistickém informačním centru Velehrad. V pátek 11.9. bude za symbolické vstupné zpřístupněn také zámek Lešná u Valašského Meziříčí a v sobotu 12.9. může veřejnost navštívit informační centrum Zvonice na Soláni, kde bude probíhat Den pečení chleba. Za zvýhodněné vstupné bude v sobotu 12.9. zpřístupněna i Jurkovičova rozhledna v Rožnově pod Radhoštěm a v neděli 13.9. si můžou zájemci ROP Kvarteto odnést z Muzejního a galerijního centra zámku Ţerotínů ve Valašském Meziříčí, které bude možné v tento den navštívit zdarma a navíc bude mimořádně otevřena zámecká kaple.

Více informací o Dnech evropského dědictví s projekty ROP Střední Morava je k dispozici na www.mujprojekt.eu.

ROP Střední Morava, jehož prostřednictvím jsou čerpány finanční prostředky z Evropského fondu pro regionální rozvoj na území Olomouckého a Zlínského kraje, měl v programovém období 2007-2013 k dispozici 18,3 miliardy korun. Z této částky zamířilo více neţ 1,2 miliardy korun na rekonstrukci celkem 84 kulturních památek, galerií, muzeí a expozic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…