Dny lidí dobré vůle dnes vyvrcholí Národní poutí Velehrad 2014

05.07.2014 9:08

Včera začaly na Velehradě tradiční Dny lidí dobré vůle, největší oslavy svého druhu u nás. Dnes pokračují Národní poutí Velehrad 2014 a v 10.30 vyvrcholí na nádvoří před bazilikou tradiční poutní mší svatou, kterou každoročně navštíví desítky tisíc poutníků.

Dny lidí dobré vůle dnes vyvrcholí Národní poutí Velehrad 2014
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Na páteční charitativní koncert v rámci Dnů lidí dobré vůle na Velehrad přišlo dvacet tisíc návštěvníků

Poutní mše svatá

Od půl sedmé ráno probíhají v prostorách velehradské baziliky mše svaté a připraven je i předprogram v podobě modlitby růžence s hudebním doprovodem. Při slavnostní mši svaté v 10.30 bude hlavním celebrantem olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner a kazatelem kardinál Dominik Duka. Jako každoročně budou koncelebrovat biskupové Čech, Moravy a Slezska. Mše je živě přenášena Českou televizí a Českým rozhlasem Praha.

Mší to nekončí

Během sobotního dne budou navíc otevřeny výstavy ve Stojanově gymnáziu nebo expozice Velehrad na křižovatkách evropských dějin v prostorách Velehradského domu sv. Cyrila a Metoděje. Poutníci dostanou příležitost rozšířit Velehradský rukopis, protože až do 15. hodiny se bude ručně přepisovat Bible. Otevřen bude i stánek Kristýna služebníka s čerstvě upraženou kávou z pražírny Café Gape a mešním vínem. Charita ČR zase nabídne program pro malé i velké v areálu základní školy. Mezi 12.30 a 15.00 zpříjemní poutní náladu kapela Fantajm.

Unikátní Bible Reynek na Velehradě

Návštěvníci Velehradu mají letos jedinečnou příležitost prohlédnout si vzácnou bibliofilskou edici s originální grafikou vytištěnou z původní Reynkovy matrice. Jedná se o artefakt stále rostoucí hodnoty. Bible Reynek vyšla v limitovaném nákladu 250 výtisků. „K prohlédnutí je v prostorách Stojanova gymnázia na Velehradě, a to dnes od 13 do 16 hodin, uvedla za organizátory Dnů lidí dobré vůle Kristina Vavríková.

Bible Reynek byla vydána u příležitosti strhující výstavy grafika, básníka a překladatel Bohuslava Reynka ve Valdštejnské jízdárně. Jeho grafiky patří k chloubám sběratelů umění. I proto je tato kniha tak unikátní, obsahuje totiž reprodukce grafických listů s motivy biblických příběhů, které během svého života Bohuslav Reynek vytvořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…