Dny paměti pomáhají odhalit Alzheimerovu demenci

23.01.2015 11:34

Geriatrická ambulance písecké nemocnice zajišťuje bezplatné preventivní vyšetření paměti, a tím napomáhá k oddálení její případné ztráty. Zájemci zde zjistí, zda jejich zapomínání je normální, nebo se jedná o stav, který signalizuje zdravotní problémy. V rámci Dnů paměti zde zjistí pomocí testů příznaky Alzheimerovy choroby.

Dny paměti pomáhají odhalit Alzheimerovu demenci
Foto: Písecká nemocnice
Popisek: Písecká nemocnice

Každý člověk někdy něco zapomene. Pokud se ale problémy s pamětí opakují a začínají komplikovat život, je na místě vyhledat odbornou pomoc. Tu nabízí například Geriatrická ambulance Oddělení Následné péče Nemocnice Písek, a. s., která patří k vybraným kontaktním místům. Během dvacetiminutového vyšetření prostřednictvím sady testů odhalí, zda problémy s pamětí jsou závažné a naznačují přítomnost nějaké nemoci, nebo jde o situaci, kdy mozek je nadměrně přetížen stresem, nebo jiným onemocněním. Pokud proškolený personál diagnostikuje testem tzv. mírnou kognitivní poruchu, je pak třeba podstoupit odborné vyšetření u specialisty.

Proč je třeba věnovat pozornost paměti?

Každý někdy něco zapomněl – klíče, telefonní číslo, jméno známého, naplánovanou schůzku. „Protože paměť není schopna pojmout všechny události našeho života, je zapomínání určitou ochranou mozku. Zpravidla si vždy pamatujeme, co je podstatné pro náš život. Poruchy paměti jsou časté ve stáří, ale mohou se vyskytovat již od středního věku.  Některé z nich nejsou nebezpečné, jiné však mohou znamenat první příznaky onemocnění. Mozek může být postižen zánětem, nádorem, cévním onemocněním, alkoholem, metabolicky, léky, nebo se může jednat o počínající Alzheimerovu chorobu, která je nejčastější demencí,“ vysvětluje primářka Oddělení následné péče MUDr. Helena Kajtmanová. Dodává, že Alzheimerova choroba začíná pozvolna a vcelku nenápadně, nejdříve se zhoršuje krátkodobá paměť, postupně se nemocný nedokáže postarat o některé věci v domácnosti, má problémy s vyjadřováním, rozhodováním, nedokončuje myšlenky, je zmatenější. V posledních fázích nemoci je zcela odkázán na péči druhé osoby.

Výskyt Alzheimerovy demence narůstá s věkem. Ve věkové skupině nad 65 let trpí střední nebo těžkou demencí pět procent populace, ve věku nad 85 let dokonce třicet až padesát procent populace. „Problémy s pamětí samozřejmě mohou být normální součástí života, není ale možné jednoduše konstatovat, že ke stáří zapomínání prostě patří,“ zdůrazňuje primářka.

Kdy je zapomínání podezřelé?

1. Je-li opravdu nápadné a jiné než u lidí podobného věku
2. Komplikuje každodenní život
3. Když si určitou věc nevybavíte ani po připomenutí
Koho trápí tyto potíže, měl by si nechat orientačně paměť vyšetřit.

Proč je dobré znát diagnózu?

„Znát diagnózu je dobré proto, abychom mohli nemocného správně léčit. To, zda se jedná o Alzheimerovu chorobu, je nutné vědět co nejdříve. Současná medicína sice neumí tuto nemoc vyléčit, ale umí ji léčit. Léky, které se nemocným podávají, dokážou do jisté míry nemoc pozastavit a oddálit tak plnou závislost nemocného. Je proto vhodné, aby k nasazení léčby došlo již v prvních příznacích Alzheimerovy demence,“ apeluje na včasnou prevenci primářka MUDr. Helena Kajtmanová.

Dny paměti: každou středu od 12 do 14 hodin v Geriatrické ambulanci Oddělení následné péče Nemocnice Písek, a. s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…