Dny paměti v budově Českého rozhlasu

07.09.2014 10:50

Ve dnech 15. a 16. září si v budově Českého rozhlasu mohou zájemci z řad veřejnosti nechat vyšetřit paměť. Tato akce je spojená s projektem Týden paměti, který organizuje Česká alzheimerovská společnost (ČALS).

Dny paměti v budově Českého rozhlasu
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Testování paměti probíhá v celé České republice. Projekt upozorňuje na problematiku života lidí postižených demencí. Díky spolupráci Českého rozhlasu a společnosti ČALS si mohou zájemci paměť vyšetřit přímo v budově rozhlasu.

„Jsem rád, že můžeme podpořit tento projekt a nabídnout tak našim posluchačům možnost vyšetření. Radiožurnál bude ve svém vysílání na tuto akci pravidelně upozorňovat“, uvedl Peter Duhan, generální ředitel Českého rozhlasu.

Vyšetření bude ve výše uvedených dnech probíhat v době od 10.00 do 18.00 hodin. Objednávky budou přijímány na telefonním čísle 283 880 346, a to každý všední den od 8.00 do 19.00 hodin (o víkendu od 11.00 do 19.00 hodin). Po telefonické domluvě termínu se zájemci dostaví na recepci Českého rozhlasu Vinohradská 12, kde obdrží další instrukce.

„Máme zkušenost, že lidé, kteří mají problémy se zapomínáním, se často obávají navštívit lékaře. V případě řady onemocnění, včetně Alzheimerovy choroby, které se mohou poruchami paměti projevovat, je přitom důležité přijít k lékaři včas. To, jestli je návštěva lékaře nutná, může pomoci odhalit vyšetření pomocí ACE-R, které nabízíme v rámci projektu Dny paměti“, upozornila Martina Mátlová, výkonná místopředsedkyně ČALS.

Pokud by zájemci o vyšetření paměti neměli možnost dostavit se do budovy Českého rozhlasu, je možné se objednat na jiný termín v jiném místě. Vyšetření nabízejí také kontaktní místa v ostatních českých městech. Jejich přehled je na http://www.alzheimer.cz/projekty-cals/dny-pameti/

Testování obvykle trvá do 30 minut a provádí se pomocí Adenbrookského kognitivního testu (ACE-R). U každého jedince se hodnotí několik oblastí – pozornost a orientace, paměť, slovní produkce, jazyk a zrakově-prostorové schopnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…