Do České republiky jezdí mnohem více cizinců, než se běžně uvádí

23.10.2014 19:18

Ve sdělovacích prostředcích je čas od času uváděn statistický údaj, dle kterého Českou republiku navštívilo celkem 7 mil. zahraničních turistů (2013), pramen: Český statistický úřad. Zdrojem této informace je skutečně ČSÚ. Jenže - jedná se pouze o počet turistů v hromadných ubytovacích zařízeních České republiky, jejichž kapacita je min. 5 pokojů a zároveň min. 10 lůžek.

Do České republiky jezdí mnohem více cizinců, než se běžně uvádí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Turisté v Praze

Klíčové je, že bývá opomíjen údaj o počtu turistů v individuálním ubytování. Zahraniční turisté (resp. hosté) v individuálních ubytovacích zařízeních tvoří v České republice zhruba 20 % celkového počtu turistů ze zahraničí (ročně cca 1,8 -2 mil. osob). Jedná se o osoby ubytované především v několika tisících menších zařízení - většinou kategorie penzion s méně než pěti pokoji/deseti lůžky, které ČSÚ ve svých statistikách nezjišťuje a do svých statistik nezahrnuje. Dále se jedná o placené či neplacené ubytování v soukromí - u příbuzných, přátel, známých a dalších osob.

Údaj o počtu zahraničních turistů v hromadném ubytování ČR, který je jedním z klíčových ukazatelů české statistiky cestovního ruchu, je vhodný zejména pro práci s časovými řadami a pro analýzu vývoje příjezdového cestovního ruchu ČR. Není však přínosné interpretovat tento ukazatel jako celkový počet zahraničních turistů – tedy návštěvníků České republiky, kteří na jejím území alespoň 1x přenocovali. Naopak je nezbytně nutné tento údaj správným způsobem definovat jako „turisté“ či „hosté“ v hromadném ubytování.

Z toho důvodu ministerstvo upozorňuje na nezbytnost dodržování základní statistické metodiky platné v rámci celé Evropské unie, aby se předcházelo této metodicky chybné interpretaci statistických údajů a narušování dobrého jména české statistiky a významu incomingu pro odvětví cestovního ruchu i pro celé národní hospodářství ČR.
 
Základní metodika:

Host / turista v hromadných ubytovacích zařízeních: každá osoba (mimo personál a majitele zařízení), která využije služeb ubytovacího zařízení hromadného typu (k dispozici minimálně 5 pokojů a zároveň 10 lůžek) k přechodnému ubytování v rámci cestovního ruchu. V některých případech se používá i termín „příjezdy“ nebo „příjezdy hostů“ do hromadných ubytovacích zařízení (dále HUZ).

Turista v individuálním ubytování: každá osoba, která využila placeného či neplaceného ubytování v rámci cestovního ruchu, ale mimo rámec HUZ. Jedná se o přenocování v ubytovacích zařízeních individuálního typu (k dispozici méně než 5 pokojů nebo méně než 10 lůžek) nebo o ubytování v soukromí u příbuzných a známých.

Turista: cestující, který se zdrží v navštíveném místě alespoň 24 hodin v rámci cestovního ruchu a v tomto místě též přespí v hromadném nebo individuálním ubytovacím zařízení sloužícímu cestovnímu ruchu nebo u přátel, příbuzných a známých, případně dalších osob. V základním členění se rozlišuje domácí a zahraniční turista.

Celkový počet turistů: všichni turisté ubytovaní v hromadném a individuálním ubytování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…