Do Iráku odletěla munice pro boj s Islámským státem

19.11.2015 20:32

Česká republika na základě dřívějších dohod přispěla k boji s terorismem. Americký letoun C-17 Globemaster odletěl v dopoledních hodinách z vojenského letiště v Pardubicích po krátké nakládce několika desítek tun munice. V Bagdádu budou českou výzbroj přebírat úřady centrální irácké vlády a kurdské regionální vlády.

Do Iráku odletěla munice pro boj s Islámským státem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

Už v minulých měsících armáda posílala na Blízký východ zbrojní materiál. Část daru bude směřována irácké armádě, část kurdským ozbrojeným silám. Česká dodávka zahrnuje deset milionů nábojů ráže 7.62 a pět tisíc granátů. Transport desítek tun munice zajišťují spojenci obřím transportním letounem Globemaster. Ten je přímo určen pro přesun těžkého nákladu a oproti letounu Casa pojme mnohanásobně těžší náklad. Tím je usnadněna celá logistická operace a pomoc se dostane na místo v nejkratší možné době.

Náměstek pro řízení sekce obranné politiky a strategie Ministerstva obrany Jakub Landovský zmínil nepotřebnost této pro nás již zastaralé munice díky postupnému přechodu na tzv. ráži NATO, tedy 5.56. „Chtěl bych upozornit, že česká armáda touto transakcí nijak neutrpí. Tato munice je vyřazována z důvodu přechodu na západní zbrojní platformy. V současné době jednáme i o poskytnutí samopalů vz. 58, kterých by armáda poskytla 6000 a rozhodneme o tom do konce roku."

Česká republika se dodávkami munice v minulosti již zapojila do podpory Kurdů bojujících proti takzvanému Islámskému státu v rámci operace Impact. Vloni v září kanadské letectvo odvezlo z Pardubic na 250 tun munice. Další dodávky budou obsahovat i munici do kulometů a pancéřové pěsti. Ministr obrany Martin Stropnický včera jednal s iráckým velvyslancem, který je i garantem správného určení cíle poskytnuté munice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…