Do Ležáků začal jezdit pravidelně autobus

16.06.2015 16:40

V letošním roce si připomínáme 70. výročí konce druhé světové války. Památník v Ležákách, jedno z míst připomínajících hrůzy tohoto globálního konfliktu, je v letní sezóně návštěvníkům přístupnější.

Do Ležáků začal jezdit pravidelně autobus
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Do Ležáků začal jezdit pravidelně autobus

Dnešním dnem zahájila provoz nová autobusová linka Pardubice – Ležáky, kterou objednal Pardubický kraj po dohodě s Památníkem Lidice, pod který ležácký památník spadá. Poprvé v historii tak do Ležáků zajíždí pravidelná autobusová linka.

„Na návštěvu památníku v Ležákách se tak snadněji a levněji dostanou především školní výlety. Nová linka vyjíždí z Pardubic každé úterý a čtvrtek v 9:45 hodin a nastoupit do ní lze také v Chrudimi nebo Slatiňanech,“ sdělil náměstek hejtmana Pardubického kraje pro dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek. „Cena jízdného je 38 korun z Pardubic a 26 korun z Chrudimi,“ dodal náměstek.

„O víkendu si připomeneme 73 let od vyhlazení osady Ležáky. Věřím, že tato národní kulturní památka bude nyní díky autobusové lince dostupnější pro veřejnost nejen z Pardubického kraje, ale z celé republiky,“ poznamenal Milouš Červencl, ředitel Památníku Lidice, který hradí provoz linky ve výši více než 48 tisíc korun.
Autobus jezdí na trase Pardubice – Chrudim – Slatiňany – Lukavice – Miřetice – Ležáky každé úterý a čtvrtek v období od 16. června do 24. září 2015. Vyjíždí z Pardubic v 9:45 hodin a do Ležáků dorazí v 10:30. Nazpátek pak odjíždí v 13:00 s příjezdem do Pardubic v 13:38 hodin. Kvůli této lince byla zřízena i dočasná zastávka přímo u Památníku Ležáky. Jízdní řád je k dispozici na http://portal.idos.cz/Data/pdf/L650500_150614_161431.pdf.

Pietní území Ležáky je národní kulturní památkou. Ležáky nacisté vypálili 24. června 1942 v rámci odvety za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Gestapo odhalilo, že parašutisté z Ležáků udržovali vysílačkou spojení mezi domácím a zahraničním odbojem. Nacisté ještě 24. června v Pardubicích popravili 34 dospělých obyvatel Ležáků. Dalších sedm osob z Ležáků a více než 40 spolupracovníků parašutistů nacisté zastřelili 25. června a 2. července 1942. Třináct dětí z Ležáků odvlekli, 11 jich našlo smrt 25. července v plynovém voze v polském Chelmnu. Více na www.lezaky-memorial.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…