Do cvičení SAFEGUARD u transformovny Kletné se zapojilo sto vojáků a záchranářů

11.09.2014 15:00

Bezpečnostní cvičení s názvem SAFEGUARD 2014, které proběhlo 11. 9. 2014, prověřilo spolupráci Armády ČR, složek integrovaného záchranného systému a energetiků ze společností ČEPS a ČEZ.

Do cvičení SAFEGUARD u transformovny Kletné se zapojilo sto vojáků a záchranářů
Foto: red
Popisek: ČEPS, a.s.

Cvičení SAFEGUARD 2014 ověřilo praktickou připravenost jednotky pěší roty aktivní zálohy krajského vojenského velitelství Ostrava a jejich spolupráci s pracovníky společnosti ČEPS. Vojáci převzali obranu a střežení transformovny Kletné po dobu několika dní. Během nich plnili úkoly strategické obrany v prostorách transformovny i v jejím okolí a zároveň zajišťovali fungování vlastního vojenského logistické zázemí. Při cvičení využívali také leteckou podporu vojenského vrtulníku.

Do scénáře cvičení byl zahrnut i zásah speciální pořádkové jednotky Policie ČR Moravskoslezského kraje proti skupině aktivistů, kteří zablokovali přístup do transformovny. V průběhu krizového vyjednávání došlo ze strany aktivistů k napadení zasahujících policistů. Současně s tím aktivisté na místě ohrožovali zasahující jednotky neznámou nebezpečnou látkou. Proto byla do akce nasazena speciální protichemická jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, která odebrala vzorek, zanalyzovala jej v mobilní laboratoři a nebezpečnou látku zlikvidovala.

SAFEGUARD je název série bezpečnostních cvičení, která prověřují spolupráci Armády ČR, složek integrovaného záchranného systému a společností ČEPS a ČEZ. Taková cvičení proběhla již v minulosti například v transformovnách Nošovice a Albrechtice.

„Díky těmto zkušenostem funguje mezi všemi zúčastněnými subjekty spolupráce velmi efektivně a jsme dobře připraveni i na krizové situace.“ říká Martin Bílek, bezpečnostní ředitel společnosti ČEPS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…