Do dvou let bude v Hradci Králové klinika tradiční čínské medicíny

29.11.2015 15:09

V průběhu služební cesty v Číně podepsal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček Memorandum mezi Ministerstvem zdravotnictví ČR a Národní komisí pro zdraví a rodinné plánování ČLR o všestranné podpoře projektu kliniky tradiční čínské medicíny (TCM).

Do dvou let bude v Hradci Králové klinika tradiční čínské medicíny
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Ta by měla být do dvou let otevřena při Fakultní nemocnici Hradec Králové. Bude se jednat o unikátní zařízení v rámci zemí střední a východní Evropy, které bude poskytovat léčebnou a preventivní péči v oblasti TCM garantovanou předními odborníky na TCM partnerských organizací. Zároveň by se klinika měla stát vzdělávacím a výzkumným centrem pro celou oblast SVE. Na čínské straně je sponzorem CEFC, která do rozvoje TCM v ČR investuje 10 milionů Euro. Partnerem celého projektu bude nemocnice Shuguang univerzity TCM v Šanghaji.

„Předpokládané otevření kliniky je plánováno do dvou let. Očekáváme, že na klinice bude pracovat až třicet zdravotníků, osm z nich budou specialisté ze Šanghaje. Klinika by měla disponovat až třiceti lůžky a komplexním ambulantním provozem. Záměrem je zapojení vybraných procedur do léčebných procesů ostatních klinik Fakultní nemocnice Hradec Králové, zejména v oblasti léčby bolesti a nežádoucích reakcí po onkologické terapii,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Od letošního září funguje při hradecké fakultní nemocnici Ambulance tradiční čínské medicíny. V současné době dosahuje její sedmičlenný tým složený ze zástupců čínské nemocnice Shuguang a Fakultní nemocnice Hradec Králové vynikajících výsledků. Objednací lhůty pro pacienty k vyšetření pomocí metod tradiční čínské medicíny dosáhly již více než pěti měsíců. Z toho je možné dovodit velice pozitivní přijetí doplňkových léčebných metod tradiční čínské medicíny českými pacienty,“ hodnotí ministr Němeček a dodává: „Dnes podepsané memorandum vyjadřuje všestrannou podporu obou ministerstev projektu tradiční čínské medicíny při Fakultní nemocnici Hradec Králové. Chceme umožnit projektu díky vzájemné podpoře co nejrychlejší rozvoj služeb pacientům a hledat i další možnosti podpory.“

Nad rámec Summitu ministrů zdravotnictví mezi Čínou a zeměmi střední a východní Evropy (SVE), který ČR hostila ve dnech 15. – 16. června 2015, podepsaly příslušné subjekty Memorandum o spolupráci ohledně vzniku vědeckého a výzkumného pracoviště tradiční čínské medicíny ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. Nemocnice Shuguang přidružená k Šanghajské univerzitě TCM a Fakultní nemocnice Hradec Králové se navíc domluvily na konkrétní spolupráci s cílem demonstrovat výhody kombinovaného přístupu západní a tradiční čínské medicíny. Na základě těchto dohod bylo následně letos v červnu slavnostně otevřeno Česko-čínské centrum pro výzkum tradiční čínské medicíny ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

Léčebné aktivity tohoto Centra TCM reprezentuje Ambulance TCM, která se stará o pacienty od letošního září. V současné době jsou pak v Centru výzkumu TCM zahájeny následující projekty:

  • Vliv akupunktury přidané ke standardní léčbě migrény.
  • Použití akupunktury přidané k obvyklé léčbě k utišení a předcházení nevolnosti a zvracení v důsledku chemoterapie u pacientek s rakovinou prsu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…