Do přípravy IPRÚ se musí zapojit více obcí i třeba neziskové organizace

11.09.2015 16:42

Příprava Integrovaného programu rozvoje území Liberec – Jablonec nad Nisou (IPRÚ) je v plném proudu.

Do přípravy IPRÚ se musí zapojit více obcí i třeba neziskové organizace
Foto: Redakce
Popisek: hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj)

Drtivá většina starostů obcí kritizuje malou informovanost. Obávají se, že většinu z 2,5 miliardy korun, které mohou do regionu přitéct, spolknout projekty velkých měst, konkrétně Liberce a Jablonce nad Nisou. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta považuje za největší slabinu IPRÚ zejména nedostatečné projednávání strategie a zapojení projektů z celého území.

I proto využil hejtman možnosti vystoupit se svým příspěvkem k IPRÚ na zasedání zastupitelstva města Liberce. Za tři roky ve funkci to bylo teprve podruhé, kdy před liberecké zastupitele předstoupil, neboť situaci ohledně projednávání IPRÚ považuje za závažnou.

„Prvním varováním byla již kritika přípravy strategie ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou, při její srpnové návštěvě Libereckého kraje.  Představy některých členů řídícího výboru o tom, že jsou peníze z IPRU určené pouze pro Liberec a Jablonec, jsou mylné. Je potřeba do projektů zapojit všech 24 obcí, projednat strategii a plán, na jaké záměry peníze použít, což se bohužel doposud nestalo,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Nedostatečná informovanost by se mohla stát významnou komplikací v případě, kdyby právě kvůli tomu odmítly některé dotčené obce strategii schválit. „Starostové v dopise, který adresovali primátorům obou statutárních měst, konstatují, že měli informací k IPRU dosud tak málo, že nevědí, kterým směrem připravovat projektové návrhy. Poslední známá strategie je ze srpna 2014 a od té doby nebyla s nikým projednávána. Nová strategie v podstatě neexistuje,“ konstatuje Martin Půta. Také 6 předložených projektových návrhů Libereckým krajem jsou pouze předběžné projekty a měly by sloužit k nasměrování celého programu. „Zapojení obcí považuji za jeden z mnoha kroků potřebných k úspěšné přípravě IPRÚ. Je pravdou, že v IPRÚ dosud příliš mnoho obcí, kromě Liberce a Jablonce, projekty nemá,“ poznamenal hejtman.

Za nešťastný považuje hejtman také způsob volení zástupců do řídícího výboru IPRÚ: „To nemůže probíhat způsobem, že zastupitelstvo Liberce schválí zástupce za starosty obcí nebo za hospodářskou komoru. Musí být osloveni zástupci všech institucí, například neziskových organizací, menší i větších měst a každý by měl mít ve výboru svého zástupce,“ míní hejtman Půta.

Harmonogram přípravy IPRÚ je nastaven tak, že příliš času nezbývá. „Prostor pro úpravu řídícího výboru nebo pro změny v projednávání strategie je podle mého názoru už jen do konce září. Paní ministryně požádala Liberecký kraj, aby bděl nad tím, že nastavená pravidla ministerstvem budou dodržena,“ dodal hejtman.  

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…