Do projektu internetové bezpečnosti se zapojilo více než 2700 uživatelů

25.12.2014 19:03

Ve středu 17. 12. vyvrcholil první ročník osvětového projektu Kraje pro bezpečný internet. V Plzeňském kraji se projektu zúčastnilo více než 2 700 uživatelů internetu. Do soutěže o věcné ceny postoupilo úspěšným vyplněním on-line kvízu 553 žáků.

Do projektu internetové bezpečnosti se zapojilo více než 2700 uživatelů
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

Slavnostní zakončení projektu se uskutečnilo na Krajském úřadě Plzeňského kraje za účasti náměstka hejtmana Ivo Grünera. Ceny byly předány třem úspěšným řešitelům kvízu a také čtyřem školám z Plzeňského kraje.

„Problematika bezpečnosti na internetu se bude muset v budoucnu stále častěji řešit. Plzeňský kraj byl jedním z prvních krajů, který s projektem týkající se bezpečnosti na internetu již v roce 2011 začal a i letos, kdy se projektu ujala Asociace krajů ČR, je jedním z hlavních nositelů tohoto projektu,“ uvedl při předávání cen náměstek Ivo Grüner.

Z úspěšných řešitelů byli jako vítězové vylosováni: Gabriela Bělochová, Julie Schilliungová a Karolína Kašová. Mezi oceněné školy patřila: Střední škola Horažďovice (kategorie SŠ), ZŠ Postřekov (kategorie ZŠ do 100 žáků), ZŠ Blatnice (kategorie ZŠ 100 – 300 žáků) a ZŠ Holýšov (kategorie ZŠ více než 3000 žáků). Ocenění žáci obdrželi X-box, tablet a chytrý telefon od společnosti Microsoft, která je hlavním partnerem projektu. Školy obdržely šeky na 20 tisíc korun na pořízení počítačové techniky sloužící ke zlepšení kybernetické bezpečnosti při používání výpočetní techniky při výuce.

Projekt Kraje pro bezpečný internet vznikl v září 2013 za podpory Asociace krajů ČR a díky spolupráci zapojených krajů v oblasti kybernetické bezpečnosti mohly vzniknout elearningové kurzy a on-line kvíz pro laickou i odbornou veřejnost.

„Elearningové kurzy a online soutěžní kvíz byly spuštěny 1. září 2014 a už v průběhu prvního měsíce jsme zaznamenali velký zájem o studium především ze strany dětí a mládeže nad 12 let,“ říká koordinátorka projektu Nina Moravcová.  Její slova potvrzuje i fakt, že si kvíz a/nebo elearning vyzkoušely děti z 1 050 základních a středních škol z celé České repbuliky.

Elearningové kurzy pro veřejnost jsou dostupné na webu www.kpbi.cz  i po skončení soutěže, v současné době jsou těsně před spuštěním i kurzy pro sociální pracovníky a příslušníky Policie ČR. „V příštím roce chystáme rozšířit elearningové kurzy pro cílovou skupinu seniorů a pedagogů, kteří po absolvování kurzu získají certifikát jako doklad o dalším profesním vzdělávání,“ doplňuje Zdeněk Záliš z Národního centra bezpečnějšího internetu. Že je potřeba vzdělávat v internetové bezpečnosti nejširší veřejnost, potvrzuje i Václav Koudele, člen koordinačního výboru projektu KPBI a manažer společnosti Microsoft, která je hlavním partnerem projektu: „Podle průzkumů Microsoftu si jen třetina  lidí nastavuje pravidla pro ochranu svého soukromí na sociálních sítích. Pouhé 1 % lidí uvádí, že je o bezpečnosti na internetu dostatečně informuje škola. Právě zde vidíme největší příležitost – digitální bezpečnost a ochrana soukromí měly být běžným tématem výuky podobně jako bezpečnost silničního provozu.“

Do letošního prvního ročníku se zapojilo 8 krajů – Hl. m. Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina, Královéhradecký kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj a Zlínský kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…