Do vozového parku dopravního podniku přibyly nové moderní autobusy

03.12.2015 17:46

Do autobusové vozovny Dopravního podniku města České Budějovice dorazily ve čtvrtek ráno tři nové velkokapacitní autobusy Solaris Urbino 18, které budou obsluhovat pravidelné linky českobudějovické MHD. Jedná se o moderní nízkopodlažní vozy o délce 18 metrů s kapacitou až 140 cestujících, z toho 40 sedících.

Do vozového parku dopravního podniku přibyly nové moderní autobusy
Foto: DPMČB
Popisek: DPMČB

Součástí vybavení nových vozů je klimatizace prostoru pro cestující, která je ve vozovém parku městského dopravce novinkou. Praktickou výbavou je také moderní palubní informační systém, který zahrnuje vnější plnobarevné LED panely a tři vnitřní LCD obrazovky, které budou kromě aktuální zastávky zobrazovat i několik dalších zastávek v trase spoje a poskytnou tak cestujícím lepší přehled o průběhu jízdy. Tím však technologické inovace nekončí – vozy jsou vybaveny také systémem pro automatické počítání cestujících založeným na systému infračervených senzorů. Toto zařízení chce dopravní podnik testovat a pokud se osvědčí, v budoucnu rozšířit i do dalších vozů.

Ředitel dopravního podniku Slavoj Dolejš k nákupu autobusů dodává: „Průběžná obnova vozového parku autobusů a trolejbusů je velmi důležitá pro nás i naše cestující, kterým díky těmto novým vozům můžeme nabídnout vyšší kvalitativní standard. Věřím, že jej ocení a autobusy budou nám i jim dobře sloužit. V nákupech nových vozů budeme pokračovat i nadále – na příští rok plánujeme pořízení osmi autobusů a dvou trolejbusů. Na další obnovu vozového parku plánujeme využít evropské dotace.“

Tři autobusy Solaris Urbino 18  pořídil dopravní podnik v rámci veřejné zakázky za 20,85 milionu korun. Všechny vozy byly dodány v jednotném červeném barevném provedení. Do běžného provozu na linky MHD budou nasazeny po nezbytné administrativní a technické přípravě v polovině prosince.

Tradice městské hromadné dopravy v Českých Budějovicích sahá až do roku 1909, kdy ve městě začaly jezdit první dopravní prostředky pro hromadnou přepravu cestujících. Současný poskytovatel služeb městské hromadné dopravy, Dopravní podnik města České Budějovice, a.s., zajišťuje přepravu cestujících na celém území města a v 18 příměstských obcích v jeho blízkém okolí. Společnost vznikla 1. září 1997 z tehdejšího Dopravního podniku města Českých Budějovic, s.p.

Jediným akcionářem je Statutární město České Budějovice. Ucelený systém městské hromadné dopravy je v současnosti tvořen autobusovou a trolejbusovou trakcí.

Dopravní podnik města České Budějovice disponuje moderním vozovým parkem, který čítá na 83 autobusů a 58 trolejbusů. Tato vozidla zajišťují provoz na 14 autobusových a 8 trolejbusových linkách. Ročně najedou 5,7 mil. kilometrů a přepraví 39 mil. cestujících. Provoz společnosti zajišťuje 398 zaměstnanců. Základní kapitál společnosti je 485,5 mil. Kč, celkové roční výnosy včetně úhrady prokazatelné ztráty činí 410,7 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…