Dobré počasí přeje kvalitnímu hospodaření Lesů ČR

27.03.2014 19:00

Lesy České republiky, s. p., pokračují i na začátku roku 2014 v trendech kvalitního a dobrého hospodaření. Oproti srovnatelnému období minulých let mohl podnik vlivem mírné zimy a příznivých klimatických podmínek v lesích realizovat více těžeb.

Dobré počasí přeje kvalitnímu hospodaření Lesů ČR
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

„To se pozitivně projevilo také v hospodářském výsledku Lesů ČR za leden a únor letošního roku, který dosáhl výše 1,78 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 37 %. Výsledek hodnotíme velmi pozitivně, avšak nepřeceňujeme, neboť většina nákladů je teprve před námi a navíc nelze v důsledku suchého a teplého počasí vyloučit kalamitní výskyt kůrovce,“ říká ředitel Lesů ČR Michal Gaube, pověřený řízením podniku.

Od dubna Lesy ČR dále navýší prodej dříví určeného pro drobné a střední regionální zpracovatele, nově formou presenčních aukcí. „Těchto aukcí se budou moci účastnit zájemci přímo na místě. Bude se jednat o obchodní nabídky menšího množství dříví určeného pro uspokojování hlavně lokální poptávky po dřevní hmotě,“ upřesňuje Michal Gaube.

V roce 2013 Lesy ČR v aukcích prodaly téměř 1,2 milionu metrů krychlových dříví, což je zhruba 20 procent z množství dřeva, které těží smluvní partneři LČR. Elektronické a nyní též presenční aukce představují způsob prodeje dřeva za tržní ceny, avšak přitom v otevřeném konkurenčním prostředí. "Dá se očekávat, že v roce 2014 budou Lesy ČR formou aukcí nastojato prodávat až 1,3 milionu metrů krychlových dříví," dodává na závěr Michal Gaube.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 38 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).

Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…