Dobrovolní hasiči obcí a záchranáři vylepší své vybavení, pokud to ještě schválí zastupitelé

20.04.2015 13:45

Rozdělení pěti a půl milionu korun pro jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí, půl milionu korun pro ostatní složky integrovaného záchranného systému (IZS) a stejnou sumu také pro Horskou služba ČR na výstavbu stanice Čenkovice v pátek schválila Rada Pardubického kraje. Návrh radních na rozdělení peněz musí ještě odsouhlasit zastupitelstvo.

Dobrovolní hasiči obcí a záchranáři vylepší své vybavení, pokud to ještě schválí zastupitelé
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Hasiči z Nekoře.

Krajskou dotaci využijí sbory na pořízení požární techniky a opravy dopravních požárních vozidel a přívěsů, cisternových automobilních stříkaček, na nákup plovoucích a kalových čerpadel, elektrocentrál a osvětlovacích souprav. „V krajském rozpočtu jsme o deset procent zvýšili podporu pro sdružení dobrovolných hasičů obcí, letos je tedy ve výši 5,5 milionu korun. Peníze jsou určeny do obnovy nezbytného vybavení, které tyto jednotky potřebují při ochraně života a majetku,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.  

Peníze se rozdělují na základě jasně stanovených pravidel na celé volební období. Obce podávají žádosti na kraj, kde se sumarizují. Návrh rozdělení dotací posuzuje odborná komise. V této komisi mají své zastoupení profesionální i dobrovolní hasiči, kteří umí nejlépe odhadnout potřeby. Rozdělení dotací za několik posledních let Pardubický kraj zveřejňuje na svých internetových stránkách, kde se každý může přesvědčit o tom, kolik peněz jednotlivé obce obdržely. 

Pro ostatní složky IZS schválila Rada Pardubického kraje dotaci více než půl milionu korun. Peníze z dotace spolky využijí například na zakoupení záchranářského vybavení, komunikačních prostředků, materiálu využitelného pro nouzové ubytování (záchranářský stan), poskytování pomoci a podobně. Mezi ostatní složky IZS patří Horská služba České republiky, o. p. s., Záchranná brigáda kynologů Pardubického kraje, Vodní záchranná služba Českého červeného kříže, Český červený kříž, PATRIOT - klub vojáků v záloze, 201. Pardubice a Rescue Pardubice.

Celkem 300 tisíc korun dostane také Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska – krajské sdružení Pardubického kraje, a to na pořízení překážek pro požární sport. Částkou 40 tisíc podpořila krajská samospráva i druhé občanské sdružení, působící  v požární ochraně - Českou hasičskou jednotu – Východočeskou župu.

Půl milionu korun získá také Horská služba ČR, o. p. s., na novou stanici v Čenkovicích. Dosavadní budova je v nevyhovujícím stavu, chybí prostory pro ošetřování raněných, k ukládání zdravotnické a záchranářské techniky a pomůcek, které jsou pro záchranu života a zdraví návštěvníků hor nezbytné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…