Docházka poslanců ve 34 parlamentech: Čeští poslanci pokulhávají za Slováky, Němci i Poláky

04.07.2014 15:20

Čeští poslanci vykazují mnohem menší účast na hlasování než jejich kolegové ze Slovenska. Ve srovnání poslanecké docházky ve 34 parlamentech se ČR umístila na 15. příčce, zatímco sousední Slovensko skončilo třetí. Největší docházku vykazují členové Evropského parlamentu a amerického Kongresu, naopak nejhorší zákonodárci z izraelského Knessetu.

Docházka poslanců ve 34 parlamentech: Čeští poslanci pokulhávají za Slováky, Němci i Poláky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpolední zasedání sněmovny. Vláda v hojném počtu zrovna není

Vyplývá to z porovnání, které dnes zveřejnilo sdružení KohoVolit.eu. „V Poslanecké sněmovně se účast na hlasování pohybuje dlouhodobě mezi 70-80 %. To je sice méně než u našich sousedů na Slovensku, v Německu či Polsku, ale zato více než třeba v bývalém Federálním shromáždění před rozpadem Československa,“ říká analytik Kamil Gregor.

KohoVolit.eu dále publikovalo přehled docházky jednotlivých poslanců od loňských předčasných voleb do konce června. Mezi poslanci s nejmenší účastí na hlasování najdeme především členy vlády, jako je Bohuslav Sobotka (ČSSD), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) nebo Martin Stropnický (ANO). Z opozičních poslanců do Sněmovny příliš nechodil Karel Schwarzenberg (TOP 09) nebo Jiří Pospíšil (ODS).

„Nízkou docházku ministrů jsme pozorovali i v době Nečasovy vlády. Členové kabinetu se mnohdy soustředí spíše na řízení rezortu a na práci poslance jim už nezbývá čas. Přitom třeba na Slovensku tento problém vyřešili zavedením tzv. klouzavého mandátu – když se poslanec stane ministrem, nastupuje za něj v parlamentu náhradník. A pokud z vlády odejde, opět se do poslanecké lavice vrací,“ komentuje Kamil Gregor.

„Pokud jde o jednotlivé strany, nejlépe si zatím vede KSČM. Ta vykazuje velmi dobrou docházku už řadu let. Naopak oproti předchozímu funkčnímu období si pohoršili členové ODS. Vzhledem k tomu, že tato strana přešla z vlády do opozice, mohla si řada jejích poslanců říct, že chodit na hlasování už vlastně nemá smysl,“ uzavírá Kamil Gregor.

Úplné výsledky přehledu docházky a grafy k dispozici zde:

http://kohovolit.eu/wp/kamil/barchart.html
http://kohovolit.eu/wp/kamil/ucast3.html
http://kohovolit.eu/wp/kamil/ucast4.html

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…