Dohoda mezi německým a rakouským regulátorem: Umění polovičatých řešení

31.05.2017 10:40

Plán na rozdělení německo-rakouské obchodní zóny vznikl již v loňském roce. K faktickému rozdělení mělo dojít po mnohostranné diskusi ohledně nastavení potřebných mechanizmů. Z pohledu České republiky jde o vítaný návrh důležitý mj. proto, že má omezit rizika kruhových toků. Ty ohrožují naši přenosovou soustavu při přenosu elektřiny ze severu Německa do Rakouska.

Dohoda mezi německým a rakouským regulátorem: Umění polovičatých řešení
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

Rakušané ale s plánem nesouhlasili a napadli ho u soudu. Žalobu stáhli až poté, co se domluvili s Němci. Německý regulátor (Bundesnetzagentur) 15. května 2017 uzavřel dohodu se svým rakouským protějškem (E-Control) o přidělování přenosových kapacit na společné hranici, čímž by se zóna měla rozdělit již v říjnu 2018.

Energetický regulační úřad (ERÚ) o tento krok usiluje dlouhodobě a vítá, že se obě země snaží napravit protiprávní stav, který trval několik let. Obsah uzavřené dohody i přístup k vyjednávání však rozhodně neplní naše očekávání.

„Dlouhodobé limity, které si regulátoři Bundesnetzagentur a E-Control dohodli, 4,9 GW, se velmi blíží maximům obchodních výměn v rámci existující obchodní zóny. Kruhové toky by tak dál ohrožovaly zejména naši a polskou přenosovou soustavu. To je samo o sobě těžko akceptovatelné. Regulátoři z Německa a Rakouska nás v podstatě obešli a k jednání nepřizvali žádné státy, na které mohou negativně dopadnout důsledky těchto vysoko nastavených limitů,“ říká Alena Vitásková, předsedkyně ERÚ.

Evropská pravidla mj. požadují, aby byl takový krok koordinován s provozovateli přenosových soustav v dotčených zemích. Zástupci českého ani polského provozovatele ale stejně jako regulátoři nebyli zapojeni do procesu.

Český a polský regulátor již jednají o společném postupu a chystají se oslovit Agenturu pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER). Budou zároveň usilovat o zapojení co nejširšího okruhu národních regulátorů z dotčených zemí.

„Ještě před pár dny se v Bruselu oslavovalo dokončení energetické integrace. Ve stejné chvíli ale vedly Německo a Rakousko jednání za zavřenými dveřmi. To absolutně popírá principy mnohostranné spolupráce. Taková dohoda je pro nás nejenom nepřijatelná, ale především neplatná. Budeme usilovat o to, aby jednání o rozdělení německo-rakouské obchodní zóny napříště probíhala nejen za naší účasti a v souladu s platnými předpisy,“ sděluje postoj ERÚ Alena Vitásková a dodává: „Stále věřím, že se můžeme rozumně dohodnout na půdě ACER. Ostatně spolupráci má agentura přímo ve svém názvu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…