Dokumentární tvorba na Prima ZOOM

30.09.2014 21:20

Prima ZOOM vám přináší opravdové hity z dokumentární tvorby s velkou aktuálností. Nechte se okouzlit Kosmosem a žasněte nad osudem Miroslava Zikmunda – hrdiny posledních sto let.

Dokumentární tvorba na Prima ZOOM
Foto: TV Prima
Popisek: Prima ZOOM

To nejlepší na Prima ZOOM startuje tento týden:

od 2. 10. 18.00 – Kosmos: Časoprostorová odysea
od 5. 10. 20.00 – Miroslav Zikmund: Cesta stoletím

Kosmos: Časoprostorová odysea (13 fascinujících dílů v premiéře vždy ve čtvrtek od 18.00)

Život na Zemi patří k největším nevyřešeným záhadám vědy. Neustále přicházíme na nové objevy, které se týkají toho, co nás všechny navzájem spojuje – ať už jsou sebeúžasnější, sebevíc nečekané nebo rozdílné. Vychutnejte si jeden z nejpovedenějších, nejpůsobivějších a nejrevolučnějších dokumentárních seriálů z produkce National Geographic. Kosmos: Časoprostorová odysea od Carla Sagana je nejen cenami ověnčená, ale také vizionářská podívaná. Seriál přináší příběhy o hrdinném bádání a hledání pravdy a zároveň přenáší diváky do nových světů napříč celým vesmírem. Přitom není jen o hvězdách nebo o tom, co se rozprostírá mezi nimi. Jedná se o fascinující příběh vědy a života, krásy a odlišnosti, umělého i přirozeného výběru nebo reprodukce a DNA. Kde to všechno začalo? Jak to, že pět katastrofických událostí vedlo k evoluci i vyhynutí druhů? Proč se z vlka stal nejlepší přítel člověka? Pořadem provází renomovaný astrofyzik Neil deGrasse Tyson. Seriál, který měl v zahraničí premiéru na jaře 2014, je naprostá dokumentární bomba.

Miroslav Zikmund: Cesta stoletím (třídílná minisérie v premiéře vždy v neděli od 20.00)

Ojedinělá minisérie režiséra Petra Horkého přináší ucelený pohled na život jednoho z největších Čechů a zároveň odhaluje mnohá tajemství. Většina lidí zná dvojici slavných cestovatelů Zikmunda a Hanzelku. Téměř nikdo však neví, jaký skutečně žili život. Jejich zážitky z cest znají miliony lidí na celém světě. Legendární dvojici spojuje 111 tisíc najetých kilometrů, na nichž strávili celkem 9 let. Na svém kontě mají 6,5 milionu prodaných knih v 11 světových jazycích, 4 celovečerní filmy a 147 dokumentárních a televizních filmů. Seriál představí obdivované cestovatele v nových souvislostech – prostřednictvím velkého chlapského přátelství, které rozhodně neskončilo smrtí jednoho z nich, pohledem do soukromých až intimních sfér obou mužů, pohledem na jejich rodiny, přátele a nepřátele i pohledem na jejich chyby, omyly a poučení, které jim posléze umožnily odolat největším politickým tlakům a pronásledování. Příběh o dvojici Zikmund a Hanzelka odkryje dosud nezveřejněné skutečnosti.

Miroslav Zikmund je fenomenální cestovatel, fotograf, spisovatel a publicista, který se v letošním roce dožil pětadevadesáti let. Málokdo ví, že si tato světová osobnost s takřka fenomenální pamětí již sedmdesát let denně píše deník. A nyní odtajňuje své celoživotní vzpomínky. Jsou nejen úžasným osobním svědectvím, ale také přesným dokumentem doby. Minisérie přináší také osobitý pohled na bouřlivé dějiny dvacátého století očima muže, který poznal celý svět. Byl počat za Habsburků, narodil se pět měsíců po vzniku první republiky. Přežil 2. světovou válku, zažil nástup komunismu i jeho pád. StB byl označen jako „nebezpečná osoba nejvyšší třídy nebezpečnosti“. Pobýval v Africe, když zanikal koloniální systém. Setkal se s prezidenty i lovci lebek. Seznámil se s Gagarinem i Hillarym. Dožil se nástupu demokracie a hrdě jde životem dál.

5. 10. – 1. díl
12. 10. – 2. díl
19. 10. – 3. díl

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…