Dolní oblast Vítkovice rozsvítí unikátní videoprojekce, která bourá realitu

04.10.2016 22:01

Ojedinělou video-mappingovou projekcí ožije první říjnový týden vysoká pec v Dolní oblasti Vítkovic. Moravskoslezský kraj inicioval vytvoření moderního audiovizuálního dokumentu, který mapuje historii regionu od pravěku po dnešní dobu.

Dolní oblast Vítkovice rozsvítí unikátní videoprojekce, která bourá realitu
Foto: ostrava.cz
Popisek: Vítkovické vysoké pece

„Zájemci si budou moci první pětiminutovou audiovizuální projekci užít už 6. října v 19:30 hodin. Pokud nestihnou slavnostní premiéru, historie moravskoslezského regionu sugestivně ožije v unikátním industriálním prostředí denně od 18 do 22 hodin, a to každou půlhodinu,“ říká Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje.

Autorem video-mappingové projekce je tým animátorů a techniků z kopřivnické společnosti LumiTRIX, která loni v soutěži o Inovační firmu Moravskoslezského kraje získala Inovačního Oskara v kategorii malý a střední podnik právě za ojedinělý video-mappingový projektor pro venkovní použití.

„V našem kraji máme spoustu lidí, kteří opravdu umí, a to v různých oborech. Firma LumiTRIX Kopřivnice, se kterou jsme se dohodli na spolupráci, je toho hmatatelným důkazem. V oblasti video-mappingu patří k evropským špičkám a díky nim mohou ožívat obrazy, příběhy a historie na unikátních stavbách v řadě měst po celém světě. Jejich projekce nesmírně sugestivně působí na lidské smysly a věřím, že se v našem regionu setká s velkým zájmem,“ doplňuje moravskoslezský hejtman Miroslav Novák. 

Video-mappingové představení se bude od 6. října pravidelně promítat na vysokou pec za aulou Gong na trase mezi Bolt Tower a Světem techniky. Všechny projekce v rámci čtvrtečního večera i v následujících dnech jsou pro návštěvníky DOV zdarma.

„Návštěvníkům našeho kraje jsme chtěli nabídnout něco, co tu ještě nebylo. Výsledkem spojení industriálního základu s audio-vizuálním prožitkem je umělecko-vzdělávací dílo, které má určitě potenciál stát se jednou ze zásadních turistických atrakcí, která ještě zvýší návštěvnost národní kulturní památky Dolní oblasti Vítkovice i celého Moravskoslezského kraje,“ míní Ivan Strachoň, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro cestovní ruch. „Dokument pomocí dvou projektorů divákům představuje nejvýznamnější milníky a události našeho regionu od pravěku až do současnosti a v souladu s dynamikou doby se neustále zrychluje. Pracovně jsme zařízením říkali ČASOSTROJ,“ prozrazuje náměstek Ivan Strachoň.

O tom, jak je pro video-mapping důležitý výběr správného místa, říká Jan Drozda, jednatel společnosti LumiTRIX a režisér projektu: „Správná lokalita, která je svou kompozicí ideální pro promítání a umístění projektorů je v celém procesu klíčová. Dolní oblast Vítkovic znám dobře a volba pro projekci padla na vysokou pec, kde ani večerní projekce nebude nikoho rušit svým zvukem. Jsem rád, že Moravskoslezský kraj využil možnosti permanentní show, modifikující světlo do prostorové reality a že diváci nebudou zklamáni,“ říká Jan Drozda, jednatel společnosti LumiTRIX.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…