Domovníci budou dohlížet na pořádek ve čtyřech městech Zlínského kraje

28.01.2015 16:23

Již po šesté schválil Zlínský kraj dotaci občanskému sdružení ARGO na zajištění romských domovníků ve vybraných lokalitách. Po jednom domovníkovi budou mít romské lokality ve Zlíně, Kroměříži, Holešově i Uherském Brodě. Na jejich práci je schválená dotace 400 tisíc korun.

Domovníci budou dohlížet na pořádek ve čtyřech městech Zlínského kraje
Foto: stanislav-misak.cz
Popisek: Hejtman Zlínského kraje MVDr. Stanislav Mišák

„Zkušenosti z předchozích let nám ukázaly, že se jedná o osvědčenou metodu, jak v romských lokalitách udržet nejen čistotu a pořádek, ale zabránit i nesnášenlivosti okolního obyvatelstva. Důležitým prvkem je i podpora zaměstnanosti těchto skupin,“ řekla Taťána Valentová Nersesjan, radní Zlínského kraje odpovědná za sociální oblast. Svého domovníka budou mít v lokalitě Bořenovská v Holešově, v komplexu plastového bydlení s pěti bytovými bloky. Dále v romské lokalitě Račín v Kroměříži, kde je celkem 29 bytů a ve zlínské lokalitě Obeciny, kde Romové tvoří minimální část obyvatel, zbytek je neromské obyvatelstvo. „Právě v Kroměříži a ve Zlíně vidíme veliký posun. V minulosti si hodně lidí stěžovalo na nepořádek v těchto lokalitách a dnes zde již tyto stížnosti ustaly,“ doplnila Nersesjan. Poslední lokalitou, kde bude pracovat domovník, je Větrná a Vazová v Uherském Brodě, opět se jedná o lokalitu, ve které žije pohromadě jak romské, tak i neromské obyvatelstvo.

Mezi hlavní činnosti domovníka patří udržování čistoty okolo popelnic, bytových domů, ve společných prostorách domů, odklízení sněhu v zimním období, udržování čistoty na hřišti a dohled nad dobrými sousedskými vztahy.

Nezisková organizace ARGO, Společnost dobré vůle Zlín, od roku 2005 realizuje terénní program určený pro romskou menšinu žijící ve Zlínském kraji. V roce 2010 k této aktivitě připojila činnost domovníků v romských lokalitách. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…