Dopady rušení či zmenšení vojenských újezdů byly projednány se všemi budoucími obcemi

28.02.2015 18:52

Ve čtvrtek 26. února se uskutečnilo v pořadí čtvrté jednání Komise pro optimalizaci vojenských újezdů s přípravnými výbory budoucích obcí. Informace, jak bude probíhat předávání pozemků, majetků a další agendy na nové obce, dostali také obyvatelé ve Vojenském újezdu Libavá. Završilo se tak první kolo jednání ve všech újezdech.

Dopady rušení či zmenšení vojenských újezdů byly projednány se všemi budoucími obcemi
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Cedule v brdském objektu Javor 51, kde byl skklad jaderných hlavic SSSR

Po lednovém schválení zákona, kterým se ruší Vojenský újezd Brdy a další se zmenšují, se od 1. ledna 2016 o více jak 30 % zmenší Vojenský újezd Libavá. Vzniknou zde obce Město Libavá, Luboměř pod Strážnou a Kozlov s místní částí Slavkov.

Jednání zástupců ministerstva obrany a státního podniku Vojenské lesy a statky s přípravnými výbory těchto tří obcí se zúčastnil také senátor a bývalý hetman Olomouckého kraje Martin Tesařík. „O tento projekt se zajímám od samého začátku. Také jsem uvedl, že se budu snažit pomoci tam, kde bude třeba, aby se vše podařilo ke spokojenosti všech dotčených. Jsem tady dnes proto, abych slyšel, co obyvatele újezdu čeká v průběhu tohoto roku,“ komentoval senátor Tesařík.

Program jednání byl obdobný jako v předchozích újezdech: seznámení s finálním zněním zákona, představení harmonogramu a úkolů ministerstva obrany a přípravných výborů. Poté se podrobně debatovalo o způsobu převodu katastrů a majetku na nové obce. „Pravidelně se scházíme a vše řešíme průběžně, proto dnes můžeme řešit skutečně detaily a technické věci převodů. Je to proces, který je živý a neustále zjišťujeme další skutečnosti, které jsou s ním spojené,“ komentoval přednosta újezdu podplukovník Josef Dřímal jednání. V současné době všechny přípravné výbory hledají účetní, řeší také svou příslušnost k obcím s rozšířenou působností, kde budou občané řešit řidičské průkazy, cestovní pasy a svou evidenci v matrikách.

Předseda Komise pro optimalizaci vojenských újezdů Vladimír Kazatel hodnotil všechna únorová jednání velmi pozitivně. „Je znát, že všichni se stavíme k věci čelem. Velmi kvituji prohlášení starostů okolních obcí všech újezdů, kteří nabídli svou pomoc a zkušenosti s vedením obcí přípravným výborům. My se budeme snažit maximálně pomoci s rozjezdy obcí, ale právě ty praktické zkušenosti starostů nejsme schopni nabídnout sami,“ komentoval výstupy z jednání.

„Dále bych chtěl poděkovat lidem z přípravných výborů. Udělali již obrovský kus práce a jsou našimi skutečnými partnery při jednáních. Ten čas, který přípravě vzniku obce již věnovali, je nedocenitelný,“ dodal Kazatel, který své poděkování směřoval i k zástupcům vojenských újezdů.

Další kolo jednání zástupců ministerstva se zástupci přípravných výborů nových obcí se uskuteční v dubnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…