Dopravní hřiště Riviéra ovládli nejlepší mladí cyklisté Jihomoravského kraje

01.06.2016 11:19

Jak se pohybovat po silnici na kole, aby člověk neohrozil sebe ani ostatní? Jak poskytnout první pomoc, když už se něco stane? A jak se zorientovat v mapě? To jsou příklady jen několika důležitých otázek, na které by měl znát odpověď každý cyklista. Jestli tomu tak skutečně je, prověřuje mezi dětmi a mládeží každoročně Dopravní soutěž mladých cyklistů (DSMC). Do té se letos v Jihomoravském kraji zapojilo 110 základních škol. Své schopnosti a znalosti otestovali dnes v krajském kole šampioni z šestnácti postupujících družstev na nejmodernějším dopravním hřišti v České republice – na Riviéře nedaleko Pisáreckých tunelů.

Dopravní hřiště Riviéra ovládli nejlepší mladí cyklisté Jihomoravského kraje
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

„Na krajské kolo zavítalo dnes do Brna celkem šestnáct týmů z celé jižní Moravy. Dohromady tak soutěžilo čtyřiašedesát žáků z čtvrtých až devátých tříd základních škol. V kategorii od 10 do 12 let vybojovalo prvenství družstvo ZŠ Morávkova z Vyškova, v kategorii od 13 do 16 let vyhrál tým ZŠ Oslavany. Skvělé výkony s minimem chyb ale předvedli všichni zúčastnění,“ sdělil náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro dopravu a majetek Roman Hanák, který spolu s dalšími organizátory předal ceny vítězům.

Zároveň náměstek Hanák připomněl, že před sebou máme letní měsíce, kdy bohužel tradičně přibývá nehod cyklistů. „Loňský rok navíc potvrdil smutný zlom v dříve klesajících počtech dopravních nehod a úmrtí na našich silnicích. O to důležitější jsou projekty jako DSMC. Děti si už od základních škol musí vštěpovat pravidla bezpečného chování v dopravním provozu. Jsou v podstatě jeho nejzranitelnějšími účastníky. Pokud se navíc naučí už teď znát a ctít dopravní značky, poskytovat první pomoc nebo se vyznat v mapě, tak se jim tyto znalosti bohatě vrátí, až usednou za volanty aut. Získané vědomosti mohou také šířit dále, a to nejen v okruhu svých kamarádů, ale i rodiny,“ poznamenal Hanák s tím, že kraj se na organizaci letošního krajského kola podílel částkou 110 tisíc korun.

Soutěž si klade za cíl přispívat ke zvýšení efektivity dopravně výchovného působení ve školách, správnému a bezpečnému chování dětí v silničním provozu a ke snižování dopravní nehodovosti, prohloubit a ověřit znalosti a dovednosti žáků v uplatňování pravidel silničního provozu pro cyklisty, v technice jízdy na kole a v dalších dovednostech nezbytných k bezpečné jízdě na kole a zároveň podněcovat a zvyšovat zájem  žáků o bezpečnou dopravu a o dopravní výchovu. „Kromě samotné soutěže Jihomoravský kraj dlouhodobě podporuje i výstavbu dětských dopravních hřišť. Naším cílem je, aby v každé obci s rozšířenou působností jedno takové hřiště bylo. Aktuálně poskytujeme příspěvek například městu Pohořelice, ve čtvrtek bude Rada Jihomoravského kraje schvalovat také dotaci pro města Blansko a Břeclav a k tomu i finanční podporu Centru Amavet na obnovu vybavení mobilní učebny pro výuku dopravní výchovy,“ sdělil Hanák.

Dopravní soutěž mladých cyklistů (DSMC) vyhlašuje každoročně Ministerstvo dopravy – BESIP, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Policejní prezidium ČR  a Český červený kříž. Na organizaci krajského kola DSMC se kromě Jihomoravského kraje a zmíněných institucí podílelo i Statutární město Brno, Městská policie Brno nebo dopravní policie PČR. Vítězové postoupí do celostátního kola, které bude v půlce června hostit Nymburk. Dostanou tak příležitost probojovat se až na evropskou úroveň.

Pořadí na stupních vítězů:

Kategorie mladších dětí od 10 do 12 let

1.      ZŠ Morávkova Vyškov

2.      ZŠ Loděnice

3.      ZŠ Jevišovice

Kategorie starších dětí od 13 do 16 let

1.      ZŠ Oslavany

2.      ZŠ Morávkova, Vyškov

3.      ZŠ Dvorská, Blansko

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…