Dopravní podnik představil novinku pro cestující – jednoduchý nákup jízdenek mobilními telefony

29.06.2013 11:50

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) spouští od 1. července mobilní aplikaci sejf. Jde o mobilní peněženku, umožňující pohodlný nákup jízdného pomocí chytrého telefonu, a to jak tuzemským cestujícím tak i turistům, kteří si doposud nemohli kupovat SMS jízdenky. Výhodou aplikace je pohodlné ovládání pro uživatele a větší zisk z prodeje jízdenek. DPP totiž nemusí platit provize mobilním operátorům.

Dopravní podnik představil novinku pro cestující – jednoduchý nákup jízdenek mobilními telefony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

„Mobilní peněženkou sejf otevíráme možnost jednoduchého nákupu elektronické jízdenky dvěma skupinám cestujících, kteří si SMS jízdenku doposud zakoupit nemohli. Jsou to zahraniční turisté, kteří nevlastní telefon s českou SIM kartou a potom uživatelé s blokovanými Premium SMS službami. Ti podle odhadů tvoří až 15 % z celkového počtu uživatelů mobilních telefonů. DPP navíc získá z prodeje jízdného více peněz oproti SMS jízdence, jelikož zde odpadá provize mobilním operátorům,“ říká Milan Křístek, generální ředitel DPP.

Aplikace sejf je mobilní peněženkou, systémem elektronických peněz, který podléhá registraci a dozoru ČNB. Uživatel si do něj převede či vloží peníze a může si jednoduše objednávat jízdenky. Dodavatelem řešení je společnost ERIKA, která DPP poskytuje celkový systém elektronického jízdného, tedy jak SMS jízdenku, tak sejf. DPP tak nemusel investovat žádné vlastní finanční prostředky do vývoje a provozu systému.

Služba je primárně určena turistům, kteří si mohou nabít svůj sejf a pak z něj kdykoliv nakupovat jízdné. Odpadají jim tak starosti s hledáním prodejních automatů. Službu sejf ocení také všichni Pražané, kteří mají blokované tzv. prémiové SMS zprávy. Díky sejfu si tak nově mohou koupit jízdné elektronicky. Aplikace funguje na všech chytrých telefonech s operačním systémem Android a iOS.

Sejf nabízí pohodlné ovládání, které ocení uživatelé chytrých telefonů, kteří jsou na denní bázi zvyklí používat různé aplikace a kterým v případě pořízení jízdného přes sejf stačí tři kliknutí v mobilu namísto vypisování kódů do SMS. Sejf je alternativa k již zavedeným možnostem nákupu jízdného včetně SMS jízdenky, mj. využívá stejného systému validace jízdenky při kontrole.

Prodej jízdenek prostřednictvím mobilních telefonů v posledních letech postupně stoupá. To je dáno i vzrůstající penetrací internetového připojení přes mobil a nákupem chytrých telefonů.

Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s. je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 150 autobusových linek, dále 21 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. V roce 2012 bylo ve vlastnictví společnosti 1 247 autobusů, 931 tramvajových vozů a 730 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede 166 374 000 kilometrů. Podnik má 10 562 zaměstnanců, z toho 4 175 tvoří řidiči MHD. Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete na http://www.dpp.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…