Dopravních nehod bylo letos v Libereckém kraji více. Horší byly i jejich následky

20.10.2015 20:20

Za první tři čtvrtletí letošního roku došlo na území Libereckého kraje ke 2 829 dopravním nehodám vyšetřovaným Policií ČR. Při nich zemřelo 15 osob (do 24 h po nehodě), dalších 90 bylo těžce a 888 lehce zraněno.

Dopravních nehod bylo letos v Libereckém kraji více. Horší byly i jejich následky
Foto: nadacebesip.cz
Popisek: Tým silniční bezpečnosti

Přímé hmotné škody dosáhly 130 639 500 korun. Oproti roku 2014 se celková bilance nehodovosti zhoršila. Počet nehod vzrostl o 213 (tj. o 8,1 %), při nich bylo usmrceno o jednu osobu více (nárůst o 7,1 %) a počet lehce zraněných se zvýšil o 31 (o 3,6 %). Počet těžce zraněných zůstal stejný. Výše přímých hmotných škod se zvýšila o 21 277 600 korun (tj. o 19,5 %).

Všech patnáct smrtelných nehod zavinili řidiči motorových vozidel (v sedmi případech řidiči osobních automobilů, po čtyřech usmrcených jde na vrub motocyklistů a řidičů nákladních vozů). Sedm osob zemřelo v důsledku nepřiměřené rychlosti jízdy, šest vinou nesprávného způsobu jízdy a dva usmrcení jdou na vrub nedání přednosti v jízdě. Více nehod se stalo v obci než mimo ni (celkem 1 761 oproti 1 068), ovšem tyto nehody si vyžádaly méně obětí než střety v extravilánu (2 usmrcení oproti 13). Nehody mimo obec tradičně bývají tragičtější. Za letošních prvních devět měsíců bylo riziko úmrtí při nehodách mimo obec téměř 11x vyšší než v obci. Při nehodách s asistencí alkoholu zemřeli 2 lidé (o jednoho více než loni). „Zarážející ovšem je, že v obou případech byla hladina alkoholu v krvi viníka vyšší než 1 promile. Oproti roku 2014 zemřel při nehodě, kdy byl viník pod vlivem drog, jeden člověk,“ doplňuje Jan Polák, koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje.  

Nehodovost vyšší i v České republice

Od ledna do září letošního roku vyšetřovala Policie ČR celkem 67 670 dopravních nehod, zemřelo při nich 493 osob (do 24 h po nehodě), dalších 1 946 bylo těžce a 18 096 lehce zraněno. Přímé škody byly vyčísleny na 3 982 931 100 korun. Následky nehodovosti jsou letos vyšší. Počet vyšetřovaných nehod vzrostl o 4 627 (tj. o 7,3 %), při nich zemřelo o dvacet osob více (o 4,2 %) a o 28 byl vyšší i počet lehce zraněných (nárůst o 0,2 %). Počet těžce zraněných se naopak snížil o 214 (tj. o 9,9 %). Výše přímých škod vzniklých v důsledku nehod byl vyšší o 388 289 000 korun (tj. o 10,8 %). Při nehodách s alkoholem zemřelo 35 lidí, oproti roku 2014 tak došlo k poklesu o 20 obětí. Ovšem počet usmrcených v důsledku nehod s přítomností drog narostl o pět na celkových osm. „Téměř od každé páté dopravní nehody (19,1 %) viník ujel. Oproti loňskému roku bylo takových případů více o 6 procent. Při těchto nehodách bohužel 7 osob zemřelo,“ doplňuje smutnou bilanci Vlasta Suchánková, vedoucí oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství PČR Libereckého kraje. 

K nejvyššímu počtu vyšetřovaných nehod došlo na území Prahy (15 491), naopak nejméně jich bylo v Karlovarském kraji. Nejvíce usmrcených bylo při nehodách ve Středočeském kraji (74), nejméně v Libereckém kraji (15). Rovněž tak nejvíce těžce zraněných figuruje ve statistikách středočeských policistů (295), naopak nejméně v Karlovarském kraji (39).

Následky nehodovosti z pohledu aktuální Národní strategie bezpečnosti silničního provozu

Strategickým cílem aktuální NSBSP je dosáhnout v porovnání s rokem 2009 snížení počtu usmrcených na úroveň průměru zemí EU28 (tj. cca o 60 %) a počtu těžce zraněných o 40 %. V cílovém roce 2020 by na českých silnicích nemělo zemřít více než 333 osob a těžce zraněno by mělo být max. 2 122 jedinců. V letošním roce pak by nemělo zemřít více než 505 osob a počet těžce zraněných by neměl být vyšší než 2 676. V Libereckém kraji by neměl počet usmrcených překročit 15 a těžce zraněných 110. Už dnes je jisté, že počet obětí nehod bude v rámci celé ČR vyšší. Liberecký kraj a kraj Vysočina za prvních devět měsíců dosáhly přípustného maxima pro celý letošní rok. V Jihočeském, Zlínském, Pardubickém a Jihomoravském kraji již byl dokonce předpoklad Národní strategie pro letošní rok překročen. „České silnice patří v rámci Evropské unie k těm nebezpečným. V loňském roce na nich zemřelo v přepočtu na milion obyvatel o téměř 30 procent lidí více, než činí průměr států EU28. Zdá se, že i letos bude pokračovat propad naší pozice v pomyslném evropském žebříčku nastartovaný v loňském roce. Potvrzuje se názor řady odborníků, že bez systematického přístupu k řešení příčin nehod nelze na potřebné zlepšení pomýšlet,“ uzavírá Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…